Rusland overvejer at overtage vestlige selskabers værdier

Mange selskaber - heriblandt Carlsberg - har indstillet produktionen i Rusland. Nu kommer Rusland med trussel.
Danske B&O er blandt de detailkoncerner, der har lukket sine butikker i Rusland | Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters/Ritzau Scanpix
Danske B&O er blandt de detailkoncerner, der har lukket sine butikker i Rusland | Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU/DETAILWATCH

Den russiske stat ser på muligheder for at overtage aktiver hos vestlige selskaber, som har trukket sig ud af Rusland.

Det skriver flere medier - blandt andet Financial Times, Washington Post og nyhedsbureauet dpa.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, sagde torsdag, at han ser på ”juridiske løsninger” for at beslaglægge værdier fra internationale selskaber.

”Det er nødvendigt at indføre en ekstern ledelse og herefter overdrage virksomhederne til nogen, der rent faktisk vil arbejde,” sagde Putin ifølge Financial Times.

Blandt andet har den danske ølgigant Carlsberg indstillet produktion og salg af Carlsberg-øl i Rusland. Dog fortsættes produktionen på det Carlsberg-ejede bryggeri Baltika i Rusland. En lang række andre danske virksomheder som Jysk og B&O har foreløbig lukket deres butikker i Rusland.

Det russiske tiltag er angiveligt tænkt som et modsvar til omfattende EU-sanktioner.

Ifølge Washington Post har Putin godkendt en plan om at nationalisere udenlandske selskaber. Forslaget skal ifølge avisen diskuteres fredag i det russiske parlament.

Også den tidligere russiske præsident Dmitrij Medvedev, der er fungerende formand for det russiske sikkerhedsråd, har udtalt sig om forslaget.

Han mener, at det er nødvendigt for Rusland at gøre noget for, at de mange russiske ansatte ikke ender uden arbejde og på gaden.

Mange vestlige virksomheder har blot udtalt, at de indstiller deres aktiviteter i Rusland midlertidigt.

Tirsdag indstillede fastfoodkæden McDonald’s midlertidigt alle sine aktiviteter i Rusland som følge af landets invasion af Ukraine.

Udmeldingen kom samtidig med lignende meddelelser fra kaffekæden Starbucks og sodavandsgiganterne Coca-Cola og PepsiCo.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også