Danske Bank forudser endnu højere vækst i Danmark i år

Danske Bank opjusterer sin prognose for dansk økonomi ganske kraftigt. Forventer vækst på 2,1 procent.
Lønstigninger giver danskerne mere købekraft og sender forbruget i vejret, vurderer Danske Bank. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Lønstigninger giver danskerne mere købekraft og sender forbruget i vejret, vurderer Danske Bank. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Der er blevet længere mellem skyerne, når det gælder vejrudsigten for dansk økonomi i 2024.

I hvert fald hvis man skal tro Danske Banks nyeste økonomiske prognose, der er offentliggjort tirsdag.

Her forudser banken, at dansk økonomi vokser med 2,1 procent i år. Det er mere end de 1,8 procent, som væksten foreløbig er opgjort til i 2023, og det er 1,1 procentpoint højere end i bankens seneste prognose fra december sidste år.

Det skyldes blandt andet, at dansk økonomi havde mere fart på end ventet ved årsskiftet, og at medicinalindustrien - med Novo Nordisk i spidsen - klarer sig endnu bedre end hidtil antaget.

”I meget grove træk er der stilstand lige nu i europæisk økonomi, og det ville der også være i Danmark, hvis det ikke var for Novo Nordisk og resten af medicinalindustrien.”

”Over de kommende år er der udsigt til, at det gradvist vil ændre sig til noget mere vækst. Højere realløn forventer vi både vil give mere købekraft og mere forbrugertillid, mens boligbyggeriet stabiliserer sig og rentenedsættelser understøtter væksten,” lyder vurderingen fra cheføkonom Las Olsen.

Han forventer, at presset på de øvrige industrivirksomheder vil lette i årets løb, men at stigningen i beskæftigelsen samtidig vil gå i stå.

Hvad angår danskernes privatøkonomi, forventes lønningerne at stige med 5,3 procent i den private sektor i år.

Og da inflationen kun forventes at udgøre 2,0 procent, vil vores købekraft blive bedre.

Det vil ifølge prognosen medvirke til en stigning i privatforbruget på 2,2 procent, ligesom huspriserne forventes at stige med 3,0 procent.

Forventningen til 2025 er en vækst på 2,0 procent, hvilket er en opjustering på 0,4 procentpoint i forhold til den seneste prognose.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også