Pressede forbrugere kan genvinde købekraft i år

Downtradig, discount og private label er der skrevet meget om i 2022 og 2023. Men allerede i sommeren 2024 kan reallønstabet fra inflationen blive índhentet, lyder det nu fra flere økonomer.
Det betyder, at de ser ud til at kunne genvinde inflationskrisens tabte købekraft i løbet af 2024, vurderer flere økonomer.
Det betyder, at de ser ud til at kunne genvinde inflationskrisens tabte købekraft i løbet af 2024, vurderer flere økonomer.
AF MARKETWIRE

Med de hastigt stigende forbrugerpriser igennem 2022 og første del af 2023 kender mange nok alt for godt til, at pengene ikke rækker så langt som før.

Men der er håb forude. For i øjeblikket stiger lønningerne for de privatansatte markant mere end inflationen.

Det betyder, at de ser ud til at kunne genvinde inflationskrisens tabte købekraft i løbet af 2024, vurderer flere økonomer.

”Som tingene ser ud nu, vil reallønstabet fra inflationskrisen allerede blive indhentet hen over sommeren 2024”.

”Det er naturligvis under forudsætning af, at inflationen ikke begynder at stige overraskende meget hen over vinteren og foråret,” skriver Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at lønnen på DA-området i 4. kvartal 2023 steg med 4,8 procent på årsbasis.

Det seneste tal for stigningen i forbrugerpriserne - inflationen - var 0,6 procent i november 2023.

Under inflationskrisen toppede inflationen på lige over 10 procent i efteråret 2022 - det højeste i 40 år - og endte for året som helhed på 7,7 procent. Det gav et reallønsfald i 2022 på 3,8 procent for privatansatte ifølge DA.

Det seneste år er privatansattes købekraft steget 4,2 procent, skriver cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

”Reallønnen er tilbage på cirka samme niveau som i begyndelsen af 2022, men dog stadig knap tre procent under det hidtidige højdepunkt fra foråret 2021.”

”Det ser ud til at blive indhentet i løbet af det kommende års tid,” siger Las Olsen i en kommentar.

Lønforhandlinger bliver afgørende

Lønstigningerne følger af sidste års overenskomstforhandlinger på det private område og efterfølgende lokale lønforhandlinger på mange af virksomhederne.

Den næste omgang lokale forhandlinger til foråret bliver afgørende for, om faldet i reallønnen kan indhentes i løbet af i år, som det lige nu tegner til, vurderer cheføkonom i Dansk Metal Erik Bjørsted.

”Lønmodtagerne oplever lige nu de kraftigste lønstigninger i 15 år.”

”Kombineret med den aftagende inflation betyder det, at cirka 70 procent af den købekraft, som lønmodtagerne mistede i 2022 som følge af prisernes himmelflugt, nu er genvundet,” skriver han i en kommentar.

Når ansatte i det private får mere i løn, vil det formentligt smitte af på de offentligt ansatte. Det fortæller arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet.

”Vi har jo sådan et princip i Danmark om, at vi bestræber os på at ramme sådan nogenlunde en parallel lønudvikling mellem offentlig og privat sektor,” siger han.

Parterne på det offentlige område har netop taget hul på forhandlinger om nye overenskomster. Og her kan lønmodtagerne drage fordel af tallene for lønudviklingen i det private, vurderer forskeren.

”En statistik som den, der lige er kommet fra Dansk Arbejdsgiverforening, kan i høj grad være til lønmodtagernes fordel. De kan pege på, at lønudviklingen i den private sektor går ganske fornuftigt,” siger han.

De offentlige lønmodtageres repræsentanter har på forhånd krævet tocifrede lønstigninger over en toårig periode. Arbejdsgiverne vil gå efter et resultat, der er ”samfundsøkonomisk ansvarligt”.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også