Økonomer: Stigning i tysk inflation giver ikke grund til uro

Stigning i inflationen i Tyskland i december er efter alt og dømme en engangsforestilling, siger økonomer.
Økonomer tager stigning i tysk inflation med ro. | Foto: Kirill Kudryavtsev
Økonomer tager stigning i tysk inflation med ro. | Foto: Kirill Kudryavtsev
AF RITZAU

Nye tal fra Tysklands statistik viste fredag, at forbrugerpriserne i 2023 steg 5,9 pct. Det er den næsthøjeste inflationsrate for et år siden den tyske genforening, skriver dpa.

De nye tal viser, at forbrugerprisinflationen i Tyskland tiltog fra 3,2 pct. i november til 3,7 pct. i december. Det er sig selv bemærkelsesværdigt, da man skal tilbage til juni 2023 for at finde den seneste måned med fremgang i inflationen i Tyskland.

I Dansk Erhverv siger cheføkonom Tore Stamer, at den lidt højere inflation i december ikke bør ses som et tegn på, at vi nu er på vej ind i en ny periode med tiltagende inflation i Tyskland.

”Stigningen i inflationen i december er efter alt og dømme en engangsforestilling, der skal ses i sammenhæng med at energipriserne faldt mærkbart i december 2022,” siger han.

”Ser man i stedet på kerneinflationen, der er renset for udviklingen i energi- og fødevarepriserne, så peger pilen fortsat entydigt nedad. Konkret faldt kerneinflationen fra 3,8 pct.i november til 3,5 pct. i december.”

Mellemrubrik

I Dansk Industri siger cheføkonom Allan Sørensen også, at den øgede tyske inflation ikke giver anledning til store bekymringer, da stigningen i inflationen især skyldes basiseffekter, da de tyske forbrugerpriser blev dæmpet i december 2022.

”Tyskerne fik i december 2022 tilskud til gas og varme, hvilket sidste år gav lavere forbrugerpriser. Bortfaldet af midlertidige tilskud til gas og varme er nu med til at trække op i inflationen. Det er bidraget fra energipriserne der trækker op i inflationen i december 2023,” siger Allan Sørensen.

”Forbrugerpriserne er steget med 0,1 pct. over den seneste måned, hvilket er foreneligt med at bringe inflationen ned mod to pct. Den tyske kerneinflation er på rette kurs. Kerneinflationen falder til laveste niveau i 17 måneder. Kerneinflationen ser bort fra priseffekterne fra energi, og det bekræfter at prisudviklingen er aftagende,” siger Allan Sørensen.

Inflationen i Frankrig, som den næststørste økonomi i eurozonen, steg i december 3,7 pct., viste tal fra Paris tidligere torsdag. Den franske inflation var i november på 3,5 pct. Stigningen i Frankrig skylder navnlig fødevarepriser.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også