Inflationen aftager i eurozonen

Prisudviklingen på månedsbasis var lidt bedre end ventet af analytikerne. Det visker behovet for renteforhøjelser ud, vurderer økonom.
Inflationen falder på ny i eurolandene. | Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix
Inflationen falder på ny i eurolandene. | Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Inflationen i eurozonen fortsætter ned og ligger nu i det laveste niveau i mere end to år. Dermed tyder alt også på, at Den Europæiske Centralbank, ECB, er helt færdige med at hæve renten i denne omgang.

Det vurderer Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Tirsdag viser en endelig opgørelse fra Eurostat nemlig, at de europæiske forbrugerpriser er aftaget yderligere i november sammenlignet med forrige måned. I november endte forbrugerpriserne på 2,4 pct. mod 2,9 pct. i oktober. Inflationen i eurozonen toppede i oktober sidste år på 10,6 pct.

På månedsbasis viste udviklingen et fald i priserne på 0,6 pct., hvilket var lidt bedre end ventet af analytikerne, der sigtede efter et fald på 0,5 pct.

”Inflationen drøner ned og rammer det laveste niveau siden midten af 2021. Samtidig dykker kerneinflationen, og det er hammergodt,” skriver han i en kommentar.

Kerneforbrugerpriserne - der fraregner prisudsving på energi, fødevarer, alkohol og tobak - steg som ventet med 3,6 pct. i november sammenlignet med samme periode et år tidligere.

Dermed aftog kerneinflationen, der måneden før var 4,2 pct.

”Det sætter en tyk streg under, at inflationen er på rette vej, og visker behovet for yderligere renteforhøjelser ud fra Den Europæiske Centralbank (ECB), der derfor heller ikke kommer til at forhøje renterne længere,” skriver Jeppe Juul Borre.

Han venter, at ECB vil sænke renterne i løbet af foråret, hvis nøgletallene fortsætter i samme retning som nu.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også