Inflationen aftager i USA: Økonomerne havde lugtet lunten

Med en inflation på 3,1 pct. i november var det som forventet blandt økonomer.
Set i forhold til måneden før steg forbrugerpriserne med 0,1 pct. | Foto: Ted Shaffrey/ap/ritzau Scanpix
Set i forhold til måneden før steg forbrugerpriserne med 0,1 pct. | Foto: Ted Shaffrey/ap/ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

De amerikanske forbrugerpriser udviklede sig stort set som ventet i november, da de steg med 3,1 pct. i november i forhold til samme måned året før. Økonomerne havde ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News ventet lige netop 3,1 pct.

Dermed aftager inflationen umiddelbart, da niveauet måneden før var på 3,2 pct.

Set i forhold til måneden før steg forbrugerpriserne med 0,1 pct. – mens økonomernes forventning var 0,0 pct.

Kigger man på kerneforbrugerpriserne, der fraregner udviklingen i fødevare- og energipriser, steg de med 4,0 pct. i november sammenlignet med samme måned et år forinden. På månedsbasis steg kerneforbrugerpriserne med 0,3 pct.

Begge dele var nøjagtig som ventet af økonomerne.

God nyhed

Den faldende inflation er en rigtig god nyhed, der understreger, at den amerikanske centralbank ikke behøver at hæve renten.

Sådan lyder kommentaren fra Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank.

”Med få undtagelser er inflationen i verdens største økonomi aftaget uafbrudt siden forsommeren 2022,” påpeger Kim Blindbæk.

”Den amerikanske forbundsbank har da også kæmpet en hård kamp mod inflationen, der toppende på 8,6 pct. sidste år. Det har betydet, at renten er blevet hævet 11 gange siden foråret 2022,” siger han.

Federal Reserve har inflationsudviklingen med på bordet allerede tirsdag, hvor centralbanken indleder sit rentemøde, der afsluttes onsdag med en udmelding. Det er ikke ventet, at renten vil blive rørt - hverken i den ene eller anden retning.

”På de seneste rentemøder har Federal Reserve valgt at se tiden an og standse renteforhøjelserne. Renten er nemlig på kort tid blevet hævet fra nærmest 0 pct. til i dag 5,25-5,5 pct. Det er det højeste renteniveau siden 200,” skriver Sydbanks seniorøkonom i en kommentar.

Kerneinflationen, der renser prisudviklingen på energi og fødevarer ud, blev i november opgjort til 4,0 pct. - akkurat som i oktober. Centralbankens mål er en kerneinflation på 2 pct.

”Samlet set forventer vi, at den amerikanske centralbank er færdig med at hæve renten. Faktisk forventer vi, at Federal Reserve sænker renten i løbet af 2024. Det er en forventning, som vi deler med investorerne. Investorerne forventer imidlertid, at renten sænkes omkring seks gange i løbet af 2024. Det vurderer vi, er lidt til den høje side,” lyder det fra Kim Blindbæk.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også