Lønningerne kan igen følge med prisstigningerne

Der kan gå flere år, inden lønningerne har indhentet det tabte fra inflationskrisen, vurderer økonom.
En stigning på 3,4 i lønninger det seneste år afspejler de første resultater af overenskomstforhandlinger, der faldt på plads i starten af året. | Foto: Thomas Borberg
En stigning på 3,4 i lønninger det seneste år afspejler de første resultater af overenskomstforhandlinger, der faldt på plads i starten af året. | Foto: Thomas Borberg
AF RITZAU

Lønninger er det seneste år vokset med 3,4 procent.

Det viser en opgørelse for andet kvartal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der er hovedorganisation for 11 arbejdsgiverforeninger på det private arbejdsmarked.

Det gælder blandt andet Dansk Erhverv, Dansk Industri og Horesta. Sidstnævnte er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

Stigningen afspejler dermed de første resultater af de seneste overenskomstforhandlinger, der faldt på plads i begyndelsen af året.

Det betyder samtidig, at lønningerne igen kan hamle op med prisstigningerne, skriver Brian Friis Helmer, privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

”Danskernes lønninger er igen på vej til at tage førertrøjen fra prisudviklingen. Det er på alle måder en god nyhed for de danske lønmodtagere. De så deres realløn blive banket eftertrykkeligt tilbage sidste år, da inflationen buldrede løs.”

”Det tabte er dog bestemt ikke indhentet, og der vil formentlig gå et par år eller mere, før det sker,” vurderer Brian Friis Helmer.

Reallønnen betegner, hvad lønmodtagerne reelt får ud af deres indkomst.

Hvis reallønnen stiger, kan forbrugerne få mere for deres løn end tidligere. Det forholder sig omvendt, hvis reallønnen falder.

”Det seneste års massive fald i reallønnen er ikke hverdagskost for danskerne. I ti år har danskerne som helhed oplevet, at lønnen er steget hurtigere end priserne, og at man dermed kom længere for de tjente penge, skriver Brian Friis Helmer og fortsætter:

”Den faldende købekraft er ikke set mage til i nyere tid. Det har utvivlsomt gjort ondt, og det satte sig også i privatforbruget hos mange danske familier, men nu ser det værste ud til at være ovre på den front.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også