Danske producentpriser dykker i juni

”Det er glædeligt, at vi i dag er et helt andet sted end sidste år,” vurderer cheføkonom i Dansk Erhverv.
Faldende energipriser er med til at sænke producentpriserne ifølge Dansk Erhvervs seniorøkonom, Kristian Skriver. | Foto: Dansk Erhverv
Faldende energipriser er med til at sænke producentpriserne ifølge Dansk Erhvervs seniorøkonom, Kristian Skriver. | Foto: Dansk Erhverv
AF MARKETWIRE

De danske producentpriser dykker, og det er godt nyt for de danskerne, da det er med til at skrælle toppen af inflationen.

Sådan lyder det fra Dansk Erhvervs seniorøkonom Kristian Skriver oven på de netop offentliggjorte tal.

”Det er glædeligt, at vi i dag er et helt andet sted end sidste år, hvor producentpriserne steg meget kraftigt,” skriver han i en kommentar til tallene.

Producentprisinflationen for varer er aftaget i juni, så de nu ligger 2,3 pct. lavere end for et år siden, viser tal fra Danmarks Statistik mandag morgen.

Sidste år i august toppede de med en stigning på 37,6 pct., mens de i juni sidste år steg 35,2 pct.

I perioden 2006 til 2020 har producentprisinflationen for varer i gennemsnit været cirka 2 pct. om året, skriver Dansk Erhverv.

”Der er flere grunde til, at producentpriserne falder. Faldende priser på energi, råvarer og fragt gør det billigere at producere varer i Danmark. Samtidig er presset på forsyningskæderne lettet, hvilket gør det nemmere at få varer hjem fra udlandet,” lyder det fra Kristian Skriver.

Det gavner danskerne, da det er med til at få inflationen til at aftage.

”Det sætter en tyk streg under, at de højeste prisstigninger på varer nu er bag os. Fremadrettet er prisstigningerne på tjenester den største udfordring for forbrugerne, fordi lønudgifter udgør en stor del af omkostningen for tjenester,” skriver seniorøkonomen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også