Svensk inflation falder – men er stadig højest i Norden

Trods et større fald end ventet er inflationen i Sverige stadig tocifret. I marts var den 10,6 procent.
Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Den høje svenske inflation faldt en smule mere end ventet i marts.

Det viser tal fra Sveriges statistiske centralbureau fredag.

Her fremgår det, at inflationen i marts var 10,6 procent. Det vil sige, at forbrugerpriserne var 10,6 procent højere end i marts 2022.

Den svenske inflation er faldet fra 12 procent i februar. Den er samtidig faldet mere, end hvad økonomer på forhånd havde ventet. De havde spået, at inflationen i marts ville være på 11 procent.

Trods faldet er inflationen i Sverige dog stadig den højeste i Norden. Og det rammer svenskerne på pengepungen, lyder det fra Dansk Industri.

”Inflationen i Sverige falder heldigvis lidt igen, men holder sig fortsat over 10 procent,” skriver Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.

”Svenskerne har nu kæmpet med tocifret inflation i syv måneder, og det gør utrolig ondt på svenskernes privatøkonomi.”

I Danmark var inflationen i marts 6,7 procent.

De svenske tal viser fredag, at priserne i Sverige - trods et fald i inflationen - faktisk er steget med 0,6 procent fra februar til marts.

Det er bekymrende, mener Dansk Erhverv.

”Det er godt nyt for de svenske forbrugere, at inflationen falder markant. Men under overfladen er der problemer, fordi priserne er steget meget den seneste måned,” skriver Kristian Skriver, seniorøkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

”Det er markant højere, end hvad godt er,” lyder det.

Hos Sydbank fremhæver seniorøkonom Kim Blindbæk de høje svenske madvarepriser som særligt bekymrende.

”I den seneste tid har høje madvarepriser været det helt store tema i Sverige. Der er desværre ikke meget opløftende i inflationsrapporten på den front,” skriver Kim Blindbæk i en skriftlig kommentar.

”Det kan mærkes ude i de svenske husholdninger, hvor købekraften i forvejen er blevet udhulet af den meget høje inflation,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også