Tørke og krig presser fødevarepriser op: Kan vare i et par år

Ikke kun gas, el og benzin har det seneste år har flået stadig flere penge ud af forbrugernes lomme. Også priserne ved køledisken har taget et hop de seneste 12 måneder.
Leif Nielsen, branchedirektør for Dansk Industri Fødevarer, vurderer, at de højere priser på bl.a. fødevarer er kommet for at blive | Foto: Sif Meincke/DI Fødevarer
Leif Nielsen, branchedirektør for Dansk Industri Fødevarer, vurderer, at de højere priser på bl.a. fødevarer er kommet for at blive | Foto: Sif Meincke/DI Fødevarer
AF RITZAU

Og de højere priser kan meget vel vare ved i et par år, vurderer branchedirektør for Dansk Industri Fødevarer, Leif Nielsen.

Ifølge Danmarks Statistik er fødevarepriserne steget 7,7 procent det seneste år. Det dækker over blandt andet prisstigninger på over 15 procent på eksempelvis mælk, okse- og kalvekød samt pastaprodukter.

Leif Nielsen forklarer, at på fødevareområdet er der en række årsager til, at priserne er steget.

”Der er nogle helt naturgivne ting, såsom at der har været tørke flere steder i verden. Det har givet mindre produktion, end vi har været vant til,” siger han.

”Så er der nogle politiske årsager. Der har været krig i Ukraine. Det er et kæmpe landbrugsland. De har ikke været i stand til at eksportere.”

”Dertil kommer, at Ukraine ikke bliver ordentligt tilsået. Dermed vil der være mindre korn og solsikkeolie på markedet næste år.”

Ukraine med en befolkning før krigen på 44 millioner producerede i grove tal korn til 110 millioner mennesker. Den produktion er omtrent halveret ifølge Leif Nielsen.

Forstærker usikkerhed

Når nogle lande sender færre råvarer eller varer på markedet, skaber det usikkerhed. Og usikkerhed avler usikkerhed ifølge Leif Nielsen.

Eksempelvis i lande, hvor man ikke har råd til fra statens side at kompensere borgere for stigende priser. Der hiver man i de andre håndtag, man har, forklarer Leif Nielsen.

Han fremhæver Ungarn og Indonesien som lande, hvor der produceres henholdsvis mere korn og palmeolie, end landene selv forbruger.

Men for at forbrugere i de lande skal slippe for at konkurrere med andre landes forbrugere om, hvem der vil betale mest, begrænser eller stopper landene for eksport af varerne.

”Det gør, at man får lavere priser i de lande og beskytter egen befolkning mod kraftige prisstigninger. Til gengæld stiger prisen i resten af verden,” siger Leif Nielsen.

”Det er det, der drypper af på vores indkøb og dermed rammer vores aftensmåltid.”

Lang vej til normalisering

Tørke, krig, en tabt ukrainsk høst og mindre samhandel er alt sammen noget, der kan skabe en lang vej til ”normale” fødevarepriser ifølge Leif Nielsen.

”Vi skal nok to eller tre år hen. Det er erfaringen fra andre kriser,” siger han.

En faktor, der kan få fødevarepriserne til at falde lidt den kommende tid, er, hvis priserne på energi falder.

En af de største omkostninger ved fødevareproduktion er nemlig energi ifølge Leif Nielsen.

Ny rekord for inflation: Største prishop i næsten 40 år

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også