Britisk inflation holder sig stædigt over ti pct.

Når inflation og andre udfordringer rammer britisk økonomi, kan det også få betydning for danske eksportvirksomheder, fastslår økonom.
Høj britisk inflation går ud over forbrugere og virksomheder. (Arkivfoto) | Foto: Susannah Ireland/Ritzau Scanpix
Høj britisk inflation går ud over forbrugere og virksomheder. (Arkivfoto) | Foto: Susannah Ireland/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Briterne må stadig kæmpe med en meget høj inflation. Den holder sig nemlig stædigt over ti pct. i marts.

Forbrugerprisindekset er steget med 10,1 pct. i de 12 måneder frem til marts 2023.

Det viser data offentliggjort tirsdag.

De 10,1 pct. er et lille fald i forhold til februars 10,4 pct.

Men faldet fra februar til marts er en del mindre end de fleste økonomer havde ventet, og britiske forbrugere og virksomheder må fortsat håndtere høje priser på blandt andet energiforbrug og fødevarer.

På grund af inflationsudviklingen ”peger pilen” på, at den britiske centralbank, Bank of England, formentlig vil hæve renten igen-igen. Det vurderer Kim Blindbæk, seniorøkonom hos Sydbank.

”Selv om inflationen aftog i marts, stiger priserne fortsat så hurtigt, at lønstigningerne slet ikke kan følge med. Det udhuler forbrugernes købekraft og suger vækst ud af økonomien,” skriver han i en skriftlig kommentar.

Højeste inflation i Vesteuropa

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har briterne den højeste inflation i forbrugerpriserne i Vesteuropa.

Ikke siden august sidste år har forbrugerprisindekset været under ti pct., når man ser på årsbasis. Her sneg den sig akkurat ned på 9,9 pct.

Den foreløbige top blev nået i oktober 2022 med en inflation på 11,1 pct. Det var det højeste niveau i 41 år ifølge Reuters.

Nogle ser stadig en risiko for, at den britiske økonomi kan have kurs mod en recession. Det er en periode, hvor økonomien går tilbage i stedet for at vokse.

Når inflation og andre udfordringer – for eksempel brexit, strejker og coronapandemien – rammer britisk økonomi, kan det også blive et problem i Danmark.

Det forklarer Allan Sørensen, cheføkonom hos erhvervsorganisationen Dansk Industri.

”Storbritannien er et utrolig vigtigt marked for danske virksomheder. Vi har dog mødt noget modgang på det britiske marked. Eksporten til Storbritannien er ikke lige så stor som for tre til fem år siden,” skriver Allan Sørensen i en skriftlig kommentar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også