DetailWatch

Julelys langs Strøget i København tændes trods energikrise

Julelysene i København bliver tændt på et senere tidspunkt end tidligere og i kortere tid for at spare energi.

Julelys er afgørende for at trække kunder til butikkerne ifølge handelsforeningen i København, KCC | Foto: Jens Dresling

Trods energikrise og tårnhøje elpriser vil julebelysningen langs Strøget i København blive hængt op og tændt igen i år.

Det oplyser Michael Gatten, der er direktør for handelsforeningen i København (KCC), til TV 2 Lorry.

”Vi er nødt til at sikre, at detailhandlen herinde kan tiltrække gæster og københavnere. Juleudsmykningen er en forudsætning for omsætningen i butikker og caféer. Og så er det en tradition.”

”Københavnere og folk udefra kommer for at få den kulturoplevelse, det er at se juleudsmykningen i Indre By,” siger han til mediet.

Man vil dog mindske lystiden og dermed strømforbruget med 60 procent sammenlignet med sidste år.

Helt konkret vil lysene være tændt mellem klokken 15.00 og 21.00. Sidste år var lysene i de fleste gader tændt mellem klokken 07.00 og 24.00.

Derudover tænder man også først for lysene 1. søndag i advent, som i år er den 27. november. Dermed tændes lysene to uger senere end normalt.

Michael Gatten vil dog ikke fortælle, hvor meget man regner med at spare ved at lade lysene stå tændt i kortere perioder.

Han argumenterer også for, at belysningen er med til at skabe tryghed i Københavns gader. Han henviser til en tryghedsundersøgelse for 2022.

Her svarede 17 procent af københavnerne, at de er utrygge i aften- og nattetimerne. Det skriver TV 2 Lorry.

”Vi ved blandt andet, at trygheden i Stockholm er steget, når der er julelys, så der er flere samfundsmæssige gevinster ved julelys. Vi synes, det er vigtigt, at københavnere føler sig trygge, og at der er hyggeligt,” siger Michael Gatten.

Det er handelsforeningen, der står for at betale det mest af elregningen. Københavns Kommune bidrager også.

I hele landet har man set tiltag, som har til formål at spare på energien.

I både Odense og Herning har man valgt en lignende tilgang som i København, hvor man sparer på energien ved at reducere brugen af julelys.

Mere fra DetailWatch

IC Group har kurs mod afvikling mens modebrands kører videre i premium-koncept

Modeiværksætter og -milliardær Niels Martinsens livsværk IC Group er i dag blot et levn fra tiden som børsnoteret virksomhed og skal med tiden nedlægges som led i strategiskifte, fortæller Christoffer Martinsen-Kønigsfeldt, ny bestyrelsesformand for koncernens resterende to modebrands Tiger of Sweden og By Malene Birger.

Læs også

Relaterede