14 byer er udvalgt til at blive frie bymidter i regeringens forsøgsordning

Ud af 32 ansøgere er 14 byer nu udvalgt til at få støtte og frie hænder til at udvikle bymidter uden liv som led i regeringens tiltag mod bl.a. butiksdød. Stor søgning har fået aftalekredsen til at hæve antallet af byer, der indgår.
Christian Rabjerg Madsen, indenrigs- og boligminister, har tidligere beskrevet landets bymidter som en "brændende platform", der kræver handling, over for DetailWatch. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Christian Rabjerg Madsen, indenrigs- og boligminister, har tidligere beskrevet landets bymidter som en "brændende platform", der kræver handling, over for DetailWatch. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Planstyrelsen har nu sat navn på de byer, der med støtte fra en pulje på 130 mio. kr. skal finde nye veje for at komme problemer med butiksdød og fragmenterede bymidter til livs. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Bolig- og Planstyrelsen.

Oprindeligt havde forsøgsordningen en ramme på 10 byer, der kunne medvirke, men som DetailWatch tidligere har beskrevet har søgningen været mærkbart stor. Næsten hver tredje kommune, 32, har forsøgt at få foden inden for, og det har fået aftalepartierne til at hæve loftet, så 14 byer kommer med.

”Det er en vigtig prioritet for regeringen at få genskabt livet i bymidterne i hele landet, fordi det bidrager til sammenhængskraften i mange lokalsamfund. Derfor er jeg meget glad for byernes store interesse for projektet. Og det er netop som følge af de mange gode projektforslag, at vi har valgt at udvide antallet af kommuner, der nu får mulighed for at ansøge om at blive del af forsøgsordningen,” udtaler Christian Rabjerg Madsen, indenrigs- og boligminister for Socialdemokratiet.

Svækkede bykerner

Flest byer i det jyske er kommer gennem nåleøjet, men også tre på Fyn og en enkelt på Bornholm. I alt er fire ud af fem regioner - alle undtaget Region Hovedstaden - repræsenteret blandt de 14 byer.

Byerne tæller: Otterup, Assens, Rødekro, Odder, Rønne, Nordborg, Vamdrup, Ikast, Hornslet, Grindsted, Støvring, Sakskøbing, Nykøbing Sjælland og Faaborg.

Som DetailWatch tidligere har beskrevet, kæmper flere kommuner med bymidter, der har mistet tiltrækningskraft, og hvor handels- og byliv er sivet til andre steder fx store butiksområder, der er anlagt uden for bykernerne

Med forsøgsordningen vil regeringen og aftalepartierne poste 140 mio. kr. i initiativer, der i en femårig periode skal finde nye veje til at komme problemerne til livs. Udover penge får byerne også mulighed for at blive sat fri af eksisterende lovgivning. De udvalgte byer har nu frem til januar til at kvalificere deres ansøgninger, og fra 2024 går arbejdet i gang i praksis.

Minister om landets bymidter: ”Det er en brændende platform”

Kommuner søger løsninger: ”Butikker er over tid lukket og byen er nu spredt”

Forsker hælder kommuners ønsker om friere tøjler af brættet: ”Det vil udløse ramaskrig”

32 kommuner har ansøgt om at være med i forsøgsordning om frie bymidter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også