Butikker oplever eksplosion i salg af grej til nødberedskab

Butikker med friluftsgrej har oplevet en eksplosion i efterspørgslen efter nye råd til hjemmeberedskab.
Ordrene strømmer ind på bl.a. vanddunke og førstehjælpskasser efter regeringens udmelding, fortæller Thomas Vangsgaard, der er adm. dir. for Spejder Sport. | Foto: PR/Spejder Sport
Ordrene strømmer ind på bl.a. vanddunke og førstehjælpskasser efter regeringens udmelding, fortæller Thomas Vangsgaard, der er adm. dir. for Spejder Sport. | Foto: PR/Spejder Sport
AF RITZAU OG DETAILWATCH

Spejder Sport har oplevet øget efterspørgsel på grej til nødberedskab, efter at Beredskabsstyrelsen lørdag præsenterede en liste med råd til et hjemmeberedskab.

Det oplyser direktør Thomas Vangsgaard til DR.

Fra lørdag eftermiddag til søndag aften er det ”eksploderet”, fortæller han til mediet.

Blandt andet har ordrer på vanddunke, stormkøkkener og førstehjælpskasser tikket ind i massevis, og nødradioerne er helt udsolgt, oplyser han.

Virksomheden kommer til at ”skrue på indkøbsvolumen”, så den kan servicere det behov, der kommer fra befolkningen, siger han til DR.

Sammen med Beredskabsstyrelsen præsenterede forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) lørdag under Folkemødet på Bornholm en liste med råd til, hvad danskerne bør have derhjemme i tilfælde af en krisesituation eller hybridkrig.

Rådene kommer, efter at trusselsbilledet fra Rusland er eskaleret.

Trafikstigning på 2500 pct.

Også hos den nye virksomhed Ready Box satte myndighedernes råd gang i salget. Virksomheden har eksisteret siden april og sælger bokse med alt, hvad man bør have i tilfælde af en akut krisesituation.

Kunderne var især interesserede i bokse og pakker med langtidsholdbar mad, oplyser medstifter Frederik Müller.

”Vi har oplevet en kæmpe stigning på omkring 2500 procent i trafikken på vores hjemmeside. Og alene i går (lørdag, red.) havde vi en meromsætning på omkring en million kroner,” siger Frederik Müller til DR.

Myndighedernes råd lyder blandt andet, at danskerne bør kunne klare sig i tre dage uden adgang til elektricitet og vand.

Man bør have tre liter vand stående per person per døgn. Man bør opbevare medicin, mad og andre fornødenheder som en powerbank, en lommelygte og batterier.

Dagligvarekæder: Vi er forberedt

Umiddelbart efter offentliggørelsen af anbefalingerne oplyste Salling Group, der blandt andet ejer Netto og Føtex, til Ritzau, at man er forberedt på, at efterspørgslen kan stige på blandt andet vand og dåsevarer.

”Skulle der være en enkelt variant af dåsetomater, der bliver udsolgt, så har vi fyldte lagre og leverandører, der producerer. Så varen kommer på hylden igen inden for en dag eller to,” sagde adm. direktør for koncernen Anders Hagh.

Også hos Coop, der står bag supermarkeder som Superbrugsen, Kvickly og 365discount, er man forberedt.

”Vi holder hele tiden øje med salget, så vi kan ændre vores bestillinger hos leverandørerne, hvis det skulle blive nødvendigt. Vi kan få langt det meste hjem i løbet af få dage, men vi regner med, at vi kan klare os med de nuværende lagre,” siger han.

Der har i længere tid været debat om nødvendigheden af et hjemmeberedskab.

Konkret anbefaler Beredskabsstyrelsen, at man køber mad ind, som man bruger i det daglige og kan lide at spise.

Det skal helst være mad, der kan holde sig uden for køleskabet, og som kan spises uden tilberedning på komfuret eller i ovnen. Styrelsen foreslår for eksempel knækbrød og konserves.

Sverige har i mange år uddelt en brochure med beredskabsråd til befolkningen. Norge fulgte trop i marts i år, og i takt med at risikoen for en hybridkrig er steget, har flere eksperter efterspurgt lignende råd fra de danske myndigheder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også