Næsten hver anden bilforhandler har for mange biler

Flere bilforhandlere har for stor lagerbeholdning i januar 2024, lyder det fra Danmarks Statistik.
Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth
AF RITZAU

Næsten hver anden bilforhandler har en for stor lagerbeholdning i januar 2024. Det oplyser Danmarks Statistik i en pressemeddelelse onsdag.

Ifølge statistikken har 45 pct. af bilforhandlerne meddelt, at deres lagerbeholdning er for stor.

Det tal har været stigende siden 2022 og er den største stigning siden april 2020, hvor der i forbindelse med covid-19-nedlukningen var en kortvarig stigning.

Derfor vil man ifølge privatøkonom ved Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer muligvis se et såkaldt ”slagtilbud” på bilkøb og leasing i den kommende tid fra landets bilforhandlere.

”Hvis lageret er for stort kan det betyde, at man vil sænke priserne for at komme af med nogle af bilerne. Enten ved at sælge dem eller ved at sende dem ud i noget leasing,” siger han

Høj leverance

I 2022 så tallene dog i flere måneder anderledes ud, da mere end hver anden bilforhandler meddelte, at deres lagerbeholdning var for lille.

Her svarede 70 pct. af bilforhandlerne i samme periode, at de var påvirkede af forsinkede leverancer.

Og det kan ifølge Brian Friis Helmer være årsagen til, at vi nu ser en for høj lagerbeholdning.

”Det kan have noget at gøre med, at man i en lang periode havde en for lav lagerbeholdning, og nu er det så vendt rundt. Så nu får forhandlerne nogle af de her biler leveret,” lyder det.

Men på trods af den høje stigning af lagerbeholdningen i januar 2024 er der gennem de seneste år sket en stigning i antallet af nyregistrerede biler.

Ifølge Danmarks Statistik kom der cirka 16 pct. flere nye biler i 2023 end i 2022. Her var 36 pct. af de nye biler elbiler. I 2022 lå antallet af elbiler på kun 21 pct.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også