Rammer flere store kæder: Regeringen vil skærpe regler for salg af fyrværkeri

Regeringen foreslår nu, at det kun skal være lovligt at fyre fyrværkeri af 31. december og 1. januar. Det kan ramme salget hos flere af de store kæder som Thansen og Harald Nyborg.
En indskrænkelse af dagene med lovligt salg og affyring af fyrværkeri kan gå hårdt ud over flere forretningers salg. | Foto: Per Lange
En indskrænkelse af dagene med lovligt salg og affyring af fyrværkeri kan gå hårdt ud over flere forretningers salg. | Foto: Per Lange
AF RITZAU OG ALEXANDER THORUP

Fyrværkeriglade danskere kan se frem til at få færre dage at fyre krudtet af i, og det kan påvirke salget hos landets sælgere af fyrværkeri.

Fremover skal det ifølge regeringen kun være tilladt 31. december og 1. januar, fremgår det af lovprogrammet for det næste år, skriver Politiken.

Forslaget får effekt fra nytåret 2024/2025, står der i lovprogrammet.

Som reglerne er nu, må der fyres fyrværkeri af fra 27. december til og med 1. januar.

Samtidig bliver bødestraffen for affyring og salg af fyrværkeri uden for de tilladte perioder skærpet, hvilket altså får betydning for bl.a. Thansen og Harald Nyborg, der begge sælger fyrværkeri op til nytår. Det kan også gå hårdt ud over forretningen i en af Danmarks største fyrværkerivirksomheder Aalborg Fyrværkerifabrik, der har Thansen-direktør Bent Jensen som ejer.

Skal tilgodese veteraner og kæledyr

Ændringen skal blandt andet tilgodese de danske kæledyr og dem, der ikke har det godt med fyrværkeriet, eksempelvis tidligere udsendte soldater, siger erhvervsminister Morten Bødskov (S) til Politiken.

”Nytåret er for mange en festdag, men det er også en dag, hvor rigtig mange bliver påvirket af fyrværkeriet. Det handler om, at vi skal fejre nytår, men vi skal også huske, at der er nogen, hvor bulder og brag ikke er den bedste oplevelse,” siger han.

Bødskov påpeger dog over for avisen, at det er vigtigt at holde fast i at tillade fyrværkeriet selve nytårsaften og 1. januar, hvor danskerne skal have lov at fejre.

Det er ikke første gang, at der er debat om perioden, hvor der må affyres fyrværkeri.

I forbindelse med nytåret i 2022 kunne DR og Berlingske berette, at en række partier ønskede at forkorte perioden. Forslaget blev ikke til noget.

Et borgerforslag om at forbyde salg af fyrværkeri til privatpersoner opnåede desuden i 2020 50.000 underskrifter. Det var nok til, at det skulle drøftes i Folketinget, hvor forslaget dog hurtigt blev forkastet af politikerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også