Kapitalfond tager ny stor bid af presset norsk sportskæde

Ændringerne kommer i kølvandet af, at XXL forsøger at hente penge ind for at lukke de store milliontab, som sportskæden har lidt i de seneste knap to år.
XXL, der har en webshop i Danmark, har i dag mere end 80 fysiske sportsbutikker i Norden. | Foto: Xxl/pr
XXL, der har en webshop i Danmark, har i dag mere end 80 fysiske sportsbutikker i Norden. | Foto: Xxl/pr

Den norske rigmand Øivind Tidemandsen, der grundlagde den børsnoterede norske sportskæde XXL og er medejer af elektronikkoncernen Power International, er blevet tildelt omkring 10,6 mio. aktier i XXL efter en kapitalindhentning, fremgår det ifølge E24 af en meddelelse.

Det betyder, at Dolphin Management, som Øivind Tidemandsen står bag, vil eje 3,5 pct. af aktierne efter emissionen mod 12,4 pct., før selskabet startede en proces med at hente nødvendige nye penge ind. 

Mens Øivind Tidemandsens selskab går markant ned i aktiebeholdning, øger hovedejeren, kapitalfonden Altor, omvendt sit ejerskab kraftigt til 46,5 pct. af aktierne i XXL mod tidligere 32,7 pct. før emissionen.

Kapitalfonden holder sig dog under 33,3 pct. af stemmerettighederne i koncernen, som udløser tilbudspligt, ved at sørge for, at dele af de nye aktier ikke er stemmeberettigede B-aktier.

Store milliontab

XXL har i det seneste halvandet år været inde i en hård økonomisk tid og kæmper stadig med at genfinde formen, efter det i 2022 blev til et underskud på 488 mio. norske kr. før skat. I andet kvartal varslede XXL-kæden et driftsunderskud på 25-75 mio. kr.

I marts vurderede investeringshuset Sparebank 1 Markets, at XXL dengang stod i en situation, hvor sportskæden skulle rejse mellem 330-660 mio. kr. i frisk kapital.

De store underskud fik den børsnoterede sportskæde til at varsle en ny strategi, der betød et større fokus på hovedmarkederne Norge, Sverige og Finland og en tilbagetrækning fra Østrig, hvor kæden havde otte varehuse.

XXL har webshop i Danmark, men har ikke fysiske butikker længere, efter sportskæden ellers forsøgte sig i 2016.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også