Spejder Sport åbner sin første butik i satsning på genbrugstøj

Spejder Sport sætter med butikken Retur streg under deres satsning på at gøre forretningen mere cirkulær. Tiden er moden til secondhand, fortæller direktør til Politiken.
Thomas Vangsgaard tiltrådte som ny adm. direktør i 2022. | Foto: Spejder Sport
Thomas Vangsgaard tiltrådte som ny adm. direktør i 2022. | Foto: Spejder Sport

Danmarks største outdoorkæde Spejder Sport har slået dørene op til Retur, en ny flagskabsbutik i København for satsningen på genbrugt outdoor-tøj og -udstyr, skriver Politiken.

Spejder Sports adm. direktør, Thomas Vangsgaard, fortæller til mediet, at idéen har ligget i skuffen i mange år, og at tiden nu er moden – også for at tjene penge på konceptet, der bl.a. dækker over salg af brugt grej, reperationsværksted med reservedele til populære brands, udlejning af udstyr og kurser i vedligehold. 

”Vi vil give satsningen den tid, det kræver at blive profitabel. Her har vi den fordel, at vi er ejet af spejderbevægelsen og ikke skal leve op til investorers krav om profit,” siger Thomas Vangsgaard til Politiken.

DetailWatch har tidligere beskrevet, hvordan second hand ses som et nyt, stort vækstmarked inden for modeindustrien. Tendensen drives ud over en generelt stigende interesse for genbrug og vintageprodukter af voksende politiske krav til den grønne omstilling, som EU’s kommende tekstilstrategi i høj grad ventes at skubbe på inden for tøjindustrien.

Retur inden for tre år

I et interview med DetailWatch har Thomas Vangsgaard tidligere givet udtryk for, at det nye second hand-koncept ikke bare skal bygge på kommissionssalg, men også på et re-commerce koncept, hvor kunder i Spejder Sport, der køber et nyt produkt, automatisk får mulighed for at levere produktet retur inden for tre år og så får en voucher på 30 pct. af nyprisen, som de så kan bruge til at købe nyt eller second hand for hos Spejder Sport. 

”På den måde får vi bygget en cirkulær økonomi eller produktportefølje op over tid,” sagde Thomas Vangsgaard, der i den forbindelse tilføjede, at tøjet gerne må være slidt og brugt, da det vil blive genopfrisket og repareret, inden det sættes til salg igen.

Spejder Sport har i dag 23 butikker landet over, en afdeling i Magasin samt en dansk og svensk webshop.

Sammen med et øget fokus på kædens digitale tilstedeværelse skal butikkerne være med til at sikre den langsigtede vækst, som kæden satser på.

Spejder Sport er ejet af Det Danske Spejderkorps, og virksomhedens udbytte går til spejderne. 

Outdoorkæden løftede i seneste regnskabsår for 2021/2022 omsætningen, mens årsresultat faldt en anelse – fra 4,3 mio. kr. i 2020/2021 til 3,8 mio. kr. i seneste regnskabsår, der går fra oktober til slut september.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også