Inflation får danskere til at spare markant på fyrværkeri

Det forventede forbrug af fyrværkeri er 33 procent mindre end sidste år, viser en analyse fra Dansk Erhverv.
Foto: Pexels
Foto: Pexels
AF RITZAU

Historisk inflation og stigende energipriser får også en betydning, når danskerne fejrer det nye år med krudt og brag.

Danske familier regner i år med at spare markant på fyrværkeriet sammenlignet med 2021.

Det viser en analyse fra Dansk Erhverv.

”Det er et markant fald i det forventede forbrug og kommer nok af, at vi står i en situation, hvor der er høj inflation,” siger Frederik Bergenfelt Friis, politisk konsulent i Dansk Erhverv.

Forbruget forventes at nå 300 millioner kroner i år sammenlignet med 450 millioner kroner sidste år. Det er et fald på 33 procent.

Selv om en undersøgelse viser, at hver anden dansker ønsker strammere regler om fyrværkeri af hensyn til blandt andet kæledyr, miljø og klima, er der ikke noget, der tyder på, at interessen for fyrværkeri generelt er dalende.

Ifølge Dansk Erhvervs undersøgelse er det helt som normalt lidt mere end hver femte husstand, der forventer at fejre nytår med fyrværkeri.

”Tendensen de andre år har været, at danskerne er glade for fyrværkeri. Andelen af danskerne, der forventer at købe fyrværkeri, er nogenlunde på niveau med sidste år, hvor der også har været diskussioner om dyrevelfærd og klima,” siger Frederik Bergenfelt Friis.

Derfor tyder det også ifølge Frederik Bergenfelt Friis på, at forbruget vil stige igen, når det økonomiske udsyn forbedres.

”I år har nogle valgt at bruge lidt mindre, men mon ikke, hvis tilstanden normaliseres næste år, at vi kommer tilbage på niveau med tidligere år,” siger han.

Det er i Nordsjælland, at man forventer at bruge flest penge på fyrværkeri med 170 kroner per husstand.

Til sammenligning forventer østjyderne at bruge 80 kroner per husstand.

Det er tilladt at skyde fyrværkeri af fra tirsdag 27. december og frem til og med 1. januar.

Det er ulovligt for unge under 18 år at købe fyrværkeri. Hvis man er mellem 15 og 18 år, må man dog gerne købe helårsfyrværkeri som knaldhætter, bordbomber, knaldperler og stjernekastere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også