Rekordmeget ulovligt fyrværkeri stoppes på vej ind i landet

Toldstyrelsen har i år beslaglagt 1,7 ton ulovligt fyrværkeri, der er forsøgt smuglet ind i Danmark.
Fra 2018 til 2021 har Toldstyrelsen registreret mere end en tredobling fra 321 kilo til 1134 kilo i mængden af beslaglagt fyrværkeri. | Foto: Jesper Houborg/ritzau Scanpix
Fra 2018 til 2021 har Toldstyrelsen registreret mere end en tredobling fra 321 kilo til 1134 kilo i mængden af beslaglagt fyrværkeri. | Foto: Jesper Houborg/ritzau Scanpix
AF RITZAU

Toldstyrelsen har i år beslaglagt rekordmeget ulovligt fyrværkeri, som er blevet sendt til Danmark. Ikke mindre end 1,7 ton ulovligt fyrværkeri er blevet beslaglagt, oplyser Toldstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det er især i pakker fra post- og kurervirksomheder, at tolderne finder for eksempel ulovlige kanonslag. En stor del af dem kommer fra Østeuropa.

”De seneste år er mængderne vokset og vokset, og nu sætter vi for andet år i træk en kedelig rekord,” siger kontroldirektør i Toldstyrelsen Michael Lund i pressemeddelelsen.

”Man sætter sit eget og andres helbred i fare, når man køber ulovligt fyrværkeri, fordi fyrværkeriet kan være produceret uden hensyn til regler for produktsikkerhed,” siger han.

Ifølge Karsten Nielsen, der er direktør i Fyrværkeribrancheforeningen, er det kun toppen af isbjerget, der bliver fundet.

Han har ikke tal for, hvor stor en del af fyrværkeriet der fyres af i Danmark, som er ulovligt. Men det er for meget, mener han.

”Det vil ikke undre mig, hvis vi er et sted mellem 10 og 15 procent. Men det er svært at sætte et eksakt tal på,” siger han.

Toldstyrelsen opfordrer fyrværkeriglade danskere til at droppe det illegale marked og købe fyrværkeri ved godkendte salgssteder i Danmark.

Fra 2018 til 2021 har Toldstyrelsen registreret mere end en tredobling fra 321 kilo til 1134 kilo i mængden af beslaglagt ulovligt fyrværkeri.

Stigningen skyldes også, at Toldstyrelsen har haft øget fokus på kontrollen.

Når styrelsen konfiskerer ulovligt fyrværkeri, bliver det overdraget til politiet, som herefter vurderer, om der er tale om en overtrædelse af straffeloven, og om det skal udløse bødestraf.

Det er ulovligt at tage fyrværkeri med til Danmark, som man har købt i udlandet. Det er ligeledes ulovligt at bestille fyrværkeri fra udenlandske hjemmesider.

Fyrværkeri kan købes i butikkerne fra 15. december til 31. december, og der må affyres fyrværkeri i perioden 27. december til og med 1. januar.

Opgørelsen er lavet fra 1. januar til 26. december.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også