”Vi skal tilbage til EM i 1992”: Ukrainske flag sælger stort – producent har aldrig oplevet noget lignende

De ligger vandret på flagfabrik i København, hvor stof i de ukrainske farver er ved at slippe op.
Det ukrainske flag bliver vist flere steder i verden i sympati med landet
Det ukrainske flag bliver vist flere steder i verden i sympati med landet
AF RITZAU

De næste to uger er det tilladt for både private og offentlige myndigheder at flage med det ukrainske flag.

Justitsministeriet skriver i en pressemeddelelse, at der gives ekstraordinær tilladelse i lyset af Ruslands invasion af nabolandet Ukraine.

"Efter den 16. marts 2022 vil der igen skulle søges om tilladelse til at flage med det ukrainske flag," skriver ministeriet.

Det er normalt ikke tilladt at benytte andre nationalflag end det danske i Danmark. Ønsker man at gøre det, kræver det tilladelse fra myndighederne.

Undtaget er det grønlandske flag, det færøske flag, de nordiske landes flag, FN-flaget og EU-flaget. Disse kan benyttes uden tilladelse.

Hos Dahls Flagfabrik i København har man svært ved at følge med.

Systuerne er i fuld gang med at sy flag, og ifølge Torben Dahl fra virksomheden er problemet aktuelt, at stof i de ukrainske farver er ved at slippe op.

"Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Vi kan næsten ikke følge med. Vi skal tilbage til EM i Sverige i 1992. Det her er det vildeste, jeg har oplevet. Vi ligger vandret," siger Torben Dahl fra Dahls Flagfabrik.

Fabrikken har solgt flest ukrainske papirflag og emblemer. Af almindelige flag til flagstænger har de solgt 200-300, vurderer Dahl.

Mange steder i verden har borgere og regeringer benyttet det ukrainske flag, eller det ukrainske flags farver - gul og blå - til at vise støtte og sympati med Ukraine, som blev invaderet af Rusland torsdag i sidste uge.

Torsdag aften 24. februar, samme dag som russerne om morgenen var gået ind i nabolandet, var Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads i København oplyst i Ukraines farver.

Det samme var historiske bygninger andre steder i Europas hovedstæder.

Også i resten af verden har man haft lignende tilkendegivelser.

I Japans hovedstad, Tokyo, lyste man de ukrainske farver ud over en høj regeringsbygning, og i australske Sydney har operahuset været farvet i blåt og gult.

I tillæg til symbolsk støtte har mange lande indført hårde sanktioner rettet mod Rusland, og en del lande har sendt våben og nødhjælp til Ukraine.

Rusland har angrebet Ukraine fra nord, øst og syd, og russerne har det seneste døgn sendt faldskærmssoldater ned i Ukraines næststørste by, Kharkiv, hvor der har været hårde kampe og voldsomme ødelæggelser.

Enhedslisten har forslået Folketingets Præsidium - Folketingets øverste ledelse - at Folketinget flager med det ukrainske flag. For at vise støtte til Ukraine, siger Peder Hvelplund (EL). Han afventer svar på forslaget.

"Det vil være et udtryk for solidaritet for den ukrainske befolkning og et udtryk for, at et parlament udtrykker respekt for folkeretten, og at en suveræn stat skal respekteres," siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også