S vil bremse eksport af tekstilaffald til lossepladser i u-lande

Eksport af tekstilaffald til u-lande, der ikke kan dokumentere en forsvarlig håndtering, bør bremses, mener S.
Eksporten af tekstilaffald til lossepladser i udviklingslande skal reguleres på EU-niveau, mener S. | Foto: Jacob Ehrbahn
Eksporten af tekstilaffald til lossepladser i udviklingslande skal reguleres på EU-niveau, mener S. | Foto: Jacob Ehrbahn
AF RITZAU

Store mængder tekstilaffald eksporteres ud af Europa og lander i udviklingslande, der ikke kan håndtere affaldet på hensigtsmæssig vis.

Det vil Socialdemokraterne forsøge at komme i møde ved at få ændret EU-lovgivning, så de velstillede europæiske lande fremover kun må eksportere affald til lande, der kan dokumentere, at de kan behandle affaldet ansvarligt.

”Vi skal arbejde for en bedre kontrol af eksporten af tekstilaffald, for vi kan se, at der desværre bliver forbrugt rigtig meget tekstil i den vestlige verden, og at meget af det ender som hurtigt affald på store lossepladser, blandt andet i Afrika, hvor man ikke kan håndtere det miljømæssigt forsvarligt,” siger Anne Paulin, miljøordfører for Socialdemokratiet.

Konkret er det Basel-konventionen, der på EU-niveau skal ændres, hvor Socialdemokraterne vil rejse sagen på ministerniveau på møder i EU.

EU’s Miljøagentur har opgjort, at mængden af tøj, der eksporteres fra Europa til lande i Afrika og Asien, er tredoblet til 1,7 millioner ton i 2019.

Danmark begyndte i sommer at håndhæve et nyt direktiv fra EU om, at al tekstilaffald skal indsamles.

Der er dog ikke kapacitet til at genanvende det hele endnu, hvorfor en stor del stadig eksporteres.

Hos brancheforeningen for affaldssektoren, Cirkulær, mener man, at Socialdemokraternes forslag umiddelbart lyder fornuftigt.

Eksporten skal begrænses, men det skal stadig være muligt at købe af udviklingslande, der rent faktisk kan bruge det konstruktivt.

”Det er selvfølgelig vigtigt ikke at skære al tekstilaffald over en kam her. Forstået på den måde, at der kan være tekstilaffald, der er noget værd, også i et udviklingsland,” siger Jens Bomann Christensen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær.

Der er dog stadig et stykke vej, før Danmark selv kan genanvende det indsamlede tekstilaffald.

”Der er langt fra behandlingskapacitet til genanvendelsen på nuværende tidspunkt,” siger Jens Bomann.

Men forslaget kan blive et nødvendigt pres på landene for at udvide industrien for genanvendelse af tekstiler.

”Spørgsmålet er, om det er hønen eller ægget problematik, for mange af de rige europæiske lande vil blive tvunget til at tage ansvar for eget affaldsproblem, hvis man fjerner muligheden for at sende det ud af Europa,” siger han.

EU har vedtaget et nyt producentansvar for plastikemballage, hvor producenterne skal stå til regnskab for affaldet.

Der er udspil og arbejde i gang for at udvide det til også at gælde tekstiler i EU. Det bakker Danmark op om på fælles EU-plan, Socialdemokraterne vil ikke lade Danmark tage skridtet først.

”Hvis forslaget går igennem, vil det skulle realiseres inden for en relativ kort årrække, så der er ikke taget skridt til, at vi i Danmark skal gøre det alene,” siger Anne Paulin.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også