Bestseller har tråd til 17 sager om påstået misbrug af tekstilansatte i Myanmar

Den danske modekoncern er ifølge NGO blandt de brands, der er knyttet til flest sager om udnyttelse af arbejdere på Myanmars tøjfabrikker. ”Det er ikke acceptabelt,” understreger Bestseller.
Bestseller, der bl.a. står bag brands som Vero Moda, Jack & Jones, Pieces og Only, er igen i søgelyset efter ny rapport melder om forværrede forhold for arbejdere på Mynmars tøjfabrikker, som den dansk modekoncern benytter.
Bestseller, der bl.a. står bag brands som Vero Moda, Jack & Jones, Pieces og Only, er igen i søgelyset efter ny rapport melder om forværrede forhold for arbejdere på Mynmars tøjfabrikker, som den dansk modekoncern benytter.

Tvungen ulønnet overarbejde, underbetaling, bekymrende sundheds- og arbejdsforhold, verbal chikane og diskrimination af fagforeningsmedlemmer.

Listen er lang over tilfælde, hvor der meldes om krænkelser af tekstilarbejderes rettigheder på tøjfabrikkerne i Myanmar, hvor store vestlige fast fashion-firmaer i årevis har fået produceret billigt modetøj. Og listen er på kort tid blevet længere.

Ifølge en ny rapport fra NGO’en Business Human Rights er problemerne i landet, der siden et militærkup i 2021 har været i kritisk søgelys for brud på menneskerettighederne, eskaleret det seneste år. 

Fra februar 2022 til februar 2023 blev der registreret 156 tilfælde af påstået misbrug og udnyttelse af ansatte på Myanmarks flere hundrede tøjfabrikker. Til sammenligning var antallet 56 året forinden – fra februar 2021 til februar 2022.

”Med andre ord: Forholdene er forværret for tekstilarbejdere – og det sker hurtigt,” skriver NGO’en i rapporten.

Især fire vestlige modekoncerner har tråd til de påståede krænkelser af arbejdstagernes rettigheder. Ifølge rapporten får Zara-ejeren Inditex varer fra leverandører, der er centrum i 21 sager. Herefter følger H&M, der er knyttet til fabrikker, der nævnes i 20 sager, dernæst følger Primark med 19 sager, og som nummer fire på listen står danske Bestseller, der har tråde til 17 tilfælde. 

Konkurrenter forlader landet

Hos Bestseller, der selv har bidraget til rapporten, kalder kommunikationschef Kasper Reggelsen stigningen uacceptabel. 

”Det er ikke acceptabelt, og det understreger den meget bekymrende udvikling i landet. Som rapporten nævner, har vi styrket og intensiveret vores arbejde for at kunne støtte befolkningen generelt og særligt de ansatte, der er på de fabrikker, vi samarbejder med. Vi har løst og løftet de sager, der har været,” siger Kasper Reggelsen i en skriftlig kommentar.

Rapporten fra Business Human Rights har sat fornyet fokus på problemerne for tekstilarbejderne i Myanmar, der har en stor tøjindustri, og som løbende har været genstand for kritik. 

Kort efter rapporten udkom tidligere i august, meddelte H&M og Primark, at de vil forlade landet og stoppe leverancerne fra tøjfabrikkerne – ikke kun, men også på grund af, de rapporterede forværrede forhold for arbejderne. Dermed fulgte de efter spanske Inditex, der i juli meldte sit exit fra landet ud. Det efterlader Bestseller mere isoleret blandt de vestlige modekoncerner.

Men selvom koncernen anerkender alvoren, er Bestseller ikke klar til at trække stikket.

”Den bekymrende udvikling er en, vi er meget opmærksomme på, og som vi handler på. Det gør vi, når vi bliver opmærksom på forhold, der skal løftes, og det gør vi ved at arbejde for de helt overordnede forhold i Myanmar i samarbejde med NGO’er, EU, eksperter og leverandører – og naturligvis og allervigtigst med den befolkning, vi ønsker at støtte,” siger Kasper Reggelsen i en skriftlig kommentar.

Bestseller har tidligere afbrudt samarbejdet med tre fabrikker i landet i 2021, der blev sat i forbindelse med Myanmars militærstyre. Seneste år blev Bestsellers processer for at sikre ansvarlige forhold og efterleve OECD’s retningslinjer godkendt af Mæglings- og Klageinstitution for Ansvarlig Virksomhedsadfærd efter en klage fra Enhedslisten.

Alligevel kan Bestseller ikke garantere, at der ikke sker misbrug af arbejdere på de fabrikker, koncernen benytter, siger Kasper Reggelsen.

”Det kan vi ikke, uanset om den fabrik, vi køber varer fra, er placeret i Danmark eller Myanmar. Uanset vores håb og ønske herom. Men vi kan garantere, at vi arbejder benhårdt på at bidrage positivt og til forbedring af den situation, landet står i. Og ikke mindst dem, der arbejder på de fabrikker, vi køber fra. For det er klart, at risikoen i Myanmar lige nu er højere, og at vi derfor skal være meget opmærksomme på og overveje situationen meget grundigt.”

Overarbejde og chikane

Det er særligt tre fabrikker, der leverer til Bestseller, som de 17 sager knytter sig til. Dels Tianjin Fashion Milestone, hvor sagerne omfatter tvungen og ulønnet overarbejde, diskriminatinon af arbejdere, der nægter at arbejde over, helbredsproblemer forårsaget af kontinuerligt overarbejde, øgede produktionsmål, uberettigede lønreduktioner samt utilstrækkelige toiletfaciliteter, høje temperaturer på fabrikken m.v.

I januar 2022 blev det rapporteret, at Dong Yu Garment-fabrikken afskedigede arbejdere, der havde forsøgt at danne en fagforening. Og hos en anden Bestseller-leverandør, Huabo Times, blev der i marts 2022 rapporteret om en række overtrædelser på fabrikken til en lokal fagforening, herunder obligatorisk overarbejde, overdrevne produktionsmål og verbal chikane. 

”Arbejderne rapporterede, at de blev presset af deres arbejdsgiver til at fortælle købere, at der ikke er nogen krænkelser på fabrikken, og truede med, at hvis de rapporterede sandheden, ville fabrikken lukke, og arbejderne ville miste deres job,” skriver Business Human Rights i en uddybende kommentar til DetailWatch. 

Samme fabrik er tidligere forbundet med angreb på foreningsfriheden. 11. juni 2021 eksploderede en bombe inde i fabrikken, og fabrikken oplyste angiveligt navne på fagforeningsmedlemmer til den lokale politistation, Det førte angiveligt til anholdelse af en fagforeningsmedlem og afhøring af 20 fagforeningsmedlemmer og 15 andre arbejdere.

Sværere at blive

Business Human Rights bekræfter over for DetailWatch, at Bestseller har styrket feltarbejdet og overvågningen af forholdene for arbejderne, som NGO’en ser som en betingelse, hvis virksomhederne skal kunne forsvare, at de fortsat får produceret tøj i landet.

Ifølge Bestseller er et hovedargument for at blive i landet hensynet til de mange ansatte, der er afhængige af indkomsten i tøjindustrien. Det argument forpligter, påpeger Business Human Rights.

”Virksomheden har også fremhævet arbejdstagernes levebrød som en vigtig drivkraft for at forblive i landet, og det er nu pålagt Bestseller – sammen med alle andre mærker, der fortsat kommer fra landet – at sikre, at arbejdere rent faktisk får en anstændig løn,” skriver Business Human Rights.

NGO’en anbefaler, at brands foretager et ansvarligt exit, hvis de ikke kan sikre sig, at forholdene for arbejderne er ansvarlige, og det bliver sværere og sværere, påpeger de.

”Den fortsatte stigning i menneske- og arbejdstagerrettighedskrænkelser i landets beklædningssektor, som vores data indikerer, viser, at købere har ringe indflydelse til at stoppe de systematiske trusler, intimidering og dårlige arbejdsforhold, som arbejdere står overfor i landet, og i øjeblikket er der ikke meget, der tyder på, at dette vil ændre sig.”

Ifølge Bestseller kan udviklingen og konkurrenternes exit få betydning for Bestsellers tilstedeværelse i landet.

”Det er en alvorlig udvikling, og vi vil også meget grundigt overveje, hvad andre brands’ beslutninger får af betydning for landet og for industriens muligheder for at gøre en samlet forskel,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også