Erhvervsskole vil uddanne reparatører til forebyggelse af elektronikaffald

”Der er brug for, at forbrugerne kan få repareret endnu mere end i dag, når det gælder hvidevarer og elektronik i hjemmet,” siger direktør for brancheforening.
En ny uddannelse som reparatør skal bane vejen for, at flere vælger at få defekte hvidevarer og elektronik repareret frem for skrottet. | Foto: Søren Vendelbo
En ny uddannelse som reparatør skal bane vejen for, at flere vælger at få defekte hvidevarer og elektronik repareret frem for skrottet. | Foto: Søren Vendelbo
af ritzau

Hvert år smider danskerne omkring 100.000 ton computere, kaffemaskiner, mikrobølgeovne og andet elektronisk udstyr ud.

Men nu skal en ny uddannelse som reparatør bane vejen for, at flere vælger at få defekte hvidevarer og elektronik repareret frem for skrottet.

Syddansk Erhvervsskole står bag det nye tiltag, som efter planen starter i begyndelsen af 2024.

”I en tid, hvor vi bliver nødt til at reducere mængden af affald, skal vi sikre, at vores ting kan holde længere.”

”Derfor er behovet for kvalificerede reparatører større end nogensinde,” siger uddannelses- og markedsdirektør Roar Falkenberg, Syddansk Erhvervsskole, i en pressemeddelelse.

Uddannelsen tilbydes som efteruddannelse til nuværende elektrikere og som et modul for kommende elektrikere landet over.

”Vi ønsker at styrke branchens kompetencer og bane vejen for mere bæredygtige løsninger. Derfor inviterer vi alle skoler, der uddanner elektrikere, til at deltage i dette modul som en del af deres uddannelse,” siger Roar Falkenberg.

Hos Applia Danmark, der er en brancheforening for producenter af hvidevarer og forbrugerelektronik, støtter man initiativet.

”Det er rigtig godt, fordi der er brug for det. Der er brug for, at forbrugerne kan få repareret endnu mere end i dag, når det gælder hvidevarer og elektronik i hjemmet,” siger brancheforeningens direktør, Henrik Egede, til Ritzau.

Han ser et stort potentiale for reparation af hvidevarer og elektronik.

”Vi ved, at forbrugerne godt vil investere 40-50 pct. af nyprisen i en reparation,” siger Henrik Egede.

Det er ifølge direktøren dog ikke altid den bedste løsning at få repareret defekt elektronik.

”Der er nogle produkter derude, der har et højt el- eller vandforbrug, og så er det bare med at få dem skiftet.”

”Det kan også være et køleskab, der ikke længere er tæt. Så er der ingen diskussion. Der er det klogest at gå over i noget nyt,” siger Henrik Egede.

Brancheorganisationen og Forbrugerrådet Tænk har tidligere foreslået at gøre reparation af husholdningsapparater fradragsberettiget.

Det vil ifølge Henrik Egede være et ekstra incitament til at få repareret defekt elektronik.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også