Salget af elektronik er faldet med halvanden milliard i år

Ifølge tal fra analysehuset GFK har danske forbrugere skruet gevaldigt ned for indkøbet af elektronik til hjem og arbejde efter rekordsalg under coronapandemien.
Foto: René Schütze
Foto: René Schütze

Elektroniksalget i Danmark er i årets første syv måneder faldet 13,9 pct. svarende til 1,5 mia. kr. Det skriver Berlingske på baggrund af tal fra analysehuset GFK. Det er især et fald i salget af smartphones og fladskærme, der er dykket.

”Det er lidt dystre tal, men salget ligger fortsat på et højt niveau,” siger Philip Læborg, der er analytiker hos GFK med speciale i elektronikmarkedet i Norden.

Forbrugerelektronik udgør et betydeligt milliardmarked, hvor der blev solgt for godt 10,9 mia. kr. fra januar til og med juli, mens tallet i samme periode sidste år lå på 12,4 mia. kr.

Det er andet år i træk, at elektroniksalget falder. I 2022 blev der i alt købt elektronik for 31,5 mia. kr. – hvilket var et fald på 5,1 pct. fra 2021, hvor salget lå rekordhøjt på 32,8 mia. kr.

Udviklingen kommer på bagkanten af coronapandemien i 2020 og 2021, hvor Danmark ifølge Berlingske satte Europa-rekord i indkøbet af forbrugerelektronik.

Det dalende salg af elektronik har fået konsekvenser for flere kæder. Først på året annoncerede Elgiganten, at selskabet var nødsaget til at fyre omkring 10 pct. af medarbejderne i Danmark. Det skete kort efter, at søsterkæden i Norge ligeledes annoncerede fyringer af 12 pct. af medarbejderstaben.

I april var det Bang & Olufsens tur til at annoncere en sparerunde med fyringen af 71 medarbejdere. Det skete i kølvandet på et skidt kvartal med et fald i omsætningen på 20 pct. samtidigt med stigende omkostninger som følge af den fortsatte økonomiske usikkerhed med krigen i Ukraine, høje renter og høj inflation samt udfordringer i Kina.

Også den danske Apple-forhandler Humac er udfordret. Selskabet kom således ud af 2022 med et underskud på hele 18 mio. kr., mens selskabet har taget beslutningen om at lukke to butikker inden udgangen af året.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også