B&O-investorer frygter kapitalrejsning og nedjustering

Bang & Olufsen-aktien er faldet 68,1 pct. i 2022, hvilket især skyldes den økonomiske afmatning i Europa, vurderer investeringsøkonom. 
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF MARKETWIRE

Bang & Olufsens investorer frygter endnu en kapitalrejsning og flere nedjusteringer i kølvandet af udfordringer med faldende efterspørgsel, høje omkostninger og nedlukning i Kina.

Alene i 2022 har B&O-aktien mødt stor modstand med et fald på 68,1 pct. til 8,91 kr.

”Aktiekursen er blevet sendt fuldstændig tilbage til udgangspunktet for en to-tre år siden, hvor de i 2020 endnu en gang havde brug for ny kapital. Det, som var udfordringen i 2020 og 2021, var høje fragtomkostninger og dyre mikrochips. Nu er det i 2022 blevet den økonomiske opbremsning, som er den store udfordring. Man kan sige, at hos Bang og Olufsen går stort set ingen krise ubemærket hen,” fortæller Per Hansen, som er investeringsøkonom hos Nordnet, til Marketwire.

Det er særligt frygten for den økonomiske afmatning i Europa, der får investorerne til at ryste i bukserne.

”Hvis den økonomiske afmatning i Europa kommer til at vare længere, end godt er, kunne man forestille sig, at Bang og Olufsen kommer til at lave en eller to nedjusteringer af årsforventningerne. Man kunne også forestille sig, at Bang og Olufsen kommer ud og beder investorerne om kapital igen, og hvad vil det sige? Jamen, det vil jo formentlig ske til underkurs, og det vil betyde udvanding for de allerede eksisterende aktionærer,” vurderer Per Hansen og fortsætter:

”Det er det, som investorerne frygter, og det giver selvfølgelig ikke stor appetit på at købe aktier.”

Eneste mulighed for at rejse kapital

Det virker ifølge investeringsøkonomen til, at en aktieudvidelse er den eneste mulighed for at få nogle penge i kassen.

Tilbage i 2015 valgte B&O at sælge sin automotive-division til Harman-Kardon, hvilket ifølge Per Hansen var lidt af en genistreg - men det betyder også, at de lavthængende frugter allerede blevet høstet.

”De har formentlig heller ikke nogen muligheder for at finde en samarbejdspartner, som synes, at Bang og Olufsen er en kæmpe interessant lækkerbisken, som man gerne vil betale en markant overpris for i forhold til aktiekapitalen, for det tror jeg, at man tidligere rigtig mange gange har forsøgt at afsøge,” siger Per Hansen.

Investorerne i limbo

I forbindelse med den seneste årsrapport kom selskabet med forventninger til det indeværende skæve regnskabsår. Den indbefatter ifølge Per Hansen den nye virkelighed, at der i det største marked, Europa, er en stor risiko for en økonomisk afkøling, som har konsekvenser for salget.

Midt i regnskabsåret – i december – er et tidspunkt, hvor B&O ofte justerer sine forventninger.

”Det er faktisk meget sædvanligt. Hvis vi kigger de sidste fem år, så har Bang & Olufsen i en række tilfælde altså justeret sine forventninger i juledagene, desværre som oftest ned end op. Så investorerne er sådan lidt i limbo,” siger Per Hansen.

I 2022/23 venter B&O en omsætningsvækst i lokale valutaer på minus 4 pct. til plus 5 pct. og en driftsmargin før særlige poster (EBIT) på minus 2 pct. til plus 3 pct.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også