Danske iværksættere tjener trecifret millionbeløb på salg af webshop

De to danske iværksættere Bo Mørck Penstoft og Jonas Færing fik stort millionbeløb, da de i 2022 solgte majoriteten af webshoppen The Army Painter til kapitalfond, viser regnskab. 
Bo Mørck Penstoft er den ene halvdel af makkerparret, der i 2007 skabte The Army Painter. I 2022 frasolgte han 60 pct. af virksomheden til den danske kapitalfond Catacap. | Foto: Joachim Ladefoged
Bo Mørck Penstoft er den ene halvdel af makkerparret, der i 2007 skabte The Army Painter. I 2022 frasolgte han 60 pct. af virksomheden til den danske kapitalfond Catacap. | Foto: Joachim Ladefoged

Håndmalede tinsoldater, krigsfigurer og troldmænd har vist sig at være en guldrandet forretning for de to danske iværksættere Bo Mørck Penstoft og Jonas Færing.

I slutningen af 2022 meddelte de spilglade stiftere, at de 16 år efter at have stiftet The Army Painter havde frasolgt 60 pct. af vækstvirksomheden til den danske kapitalfond Catacap. Og i starten af 2023 blev opkøbet så en realitet.

I forbindelse med annonceringen af frasalget meddelte Catacap, at salgsprisen lød på et trecifret millionbeløb. Nu giver et nyt regnskab så et mere nøjagtigt bud på salgsprisen.

The Army Painters oprindelige holdingselskab, der i forbindelse med frasalget af driftsselskabet blev omdøbt og overgik til at være Mørck-familiens holdingselskab, viser således en svimlende høj vækst i 2023.

Overskuddet i 2023 lød på 407 mio. kr. mod 36 mio. kr. i 2022, og i ledelsesberetningen lægger Bo Mørck Penstoft og hans hustru Line Nymann Penstoft, der er adm. direktør i holdingselskabet, da heller ikke skjul på, at det trecifrede millionoverskud er båret af salget af The Army Painter.

Samlet set er der bogført 419,2 mio. kr. i indtægt for salget af onlineforretningen under posten salg af virksomheder. Pengene er bogført i det selskab, der indtil frasalget ejede 100 pct. af The Army Painter.

Er det beløb retvisende, vil The Army Painter være værdisat til omkring 587 mio. kr.

Vil ikke kommentere beløbet

DetailWatch har talt med Bo Mørck Penstoft, men han ønsker ikke at kommentere beløbet størrelse, eller hvorvidt det er retvisende for handlen. Det vil han ikke med henvisning til, at der er tale om privatøkonomi.

Bo Mørck Penstoft uddyber dog, at han og Jonas Færing, der ved frasalget hverken sad i ejerkreds eller ledelse, har delt indtægterne for salget af The Army Painter ligeligt.

På bagkant af den støre millionindtægt i 2023 har ejerkredsen i Mørck-familiens holdingselskab valgt at trække 42,6 mio. kr. ud i udbytte. 

Bo Mørck Penstoft ejer 55 pct. af selskabet, mens han og Line Penstofts tre børn ejer 15 pct. hver.

Efter frasalget af The Army Painter har Mørck-familiens holdingselskab investeret i to selskaber, hvis formål er at investere i fast ejendom. Heller ikke disse ønsker han at kommentere, fordi der er tale om privatøkonomi.

Mål om kortere arbejdsuge

51-årige Bo Mørck Penstoft fortæller samtidig til DetailWatch, at han glæder sig over at være kommet lidt på afstand af virksomheden, som han selv var med til at skabe i 2007.

”Vi har fået en supergod ledelse. Jeg er jo selv iværksætter, så jeg kan godt lide at se uddannede og professionelle mennesker bygge videre på det, vi har skabt,” siger han og uddyber, at han i første omgang har en målsætning om at nå under en arbejdsuge på 40 timer – og dernæst at skære ned til at have en arbejdsuge på fire dage.

I dag er han det, som han selv betragter som værende ”åndelig leder” i virksomheden, hvilket vil sige, at han stadig er inde over både salg, marketing, ledelse og bestyrelse med input og andet, der kan bidrage i den strategiske beslutningsproces. Hans hustru Line Penstoft sidder stadig i bestyrelsen

The Army Painter kom ud af 2023 med en omsætningsvækst på 19 pct., men gik til gengæld tilbage på indtjening på baggrund af tunge investeringer i en ny produktserie med akrylmaling, der ifølge adm. direktør Henning Nielsen er ”en ny, forbedret og udvidet version af det eksisterende sortiment.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også