Skifteret giver grønt lys til sag om konkurskarantæne i Lauritz.com-sag

Kuratorer vil have tidligere topfolk i Lauritz.com idømt konkurskarantæne. Skifteret følger indstillingen.
Kuratorerne i Lauritz.com har i månedsvis undersøgt en række forhold i forbindelse med ledelsens ageren op til auktionsvirksomhedens konkurs i juli 2023. | Foto: Jens Dresling
Kuratorerne i Lauritz.com har i månedsvis undersøgt en række forhold i forbindelse med ledelsens ageren op til auktionsvirksomhedens konkurs i juli 2023. | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Skifteretten har givet grønt lys, til at der kan indledes sag om konkurskarantæne mod tidligere ledelsesmedlemmer i Lauritz.com.

Det fremgår af retsbøger, som Ritzau har fået aktindsigt i.

10. maj afleverede kuratorerne deres indstilling om konkurskarantæne til skifteretten.

Den indstilling har retten altså taget til følge.

Kuratorerne har fire uger til at anlægge sagerne og indlevere processkrifter. Det arbejde går nu i gang, bekræfter kurator og Bruun & Hjejle-partner Henrik Selchau Poulsen.

Kuratorernes indstilling omfatter Bengt Olof Tony Sundstrøm, Mette Margrethe Rode Sundstrøm, Preben Vinkler Lindgaard og Tue Byskov Bøtkjær.

Bengt Sundstrøm var bestyrelsesformand i Lauritz.com, mens hans hustru, Mette Sundstrøm, var administrerende direktør.

Preben Vinkler Lindgaard var finansdirektør i virksomheden. Tue Byskov Bøtkjær var medlem af bestyrelsen.

Kuratorerne vurderer, at der er grundlag for at pålægge de fire personer konkurskarantæne i tre år.

Sammenblanding af økonomier

En konkurskarantæne indebærer, at man i en periode frakendes retten til at lede en virksomhed med begrænset hæftelse.

Både anpartsselskaber, aktieselskaber og partnerselskaber har begrænset hæftelse i Danmark. Derimod hæfter man som ejer personligt for eksempelvis en enkeltmandsvirksomhed.

Konkurskarantæner bruges ofte som et redskab til at undgå særligt gentagen svindel.

Kuratorerne i Lauritz.com har i månedsvis undersøgt en række forhold i forbindelse med ledelsens ageren op til auktionsvirksomhedens konkurs i juli 2023. Det mundede tidligere i maj ud i en redegørelse fra advokatselskaberne Poul Schmith og Bruun & Hjejle.

Kuratorerne mener, at der blandt andet er sket en retsstridig sammenblanding af økonomien i Lauritz.com og ”visse ledelsesmedlemmers private økonomi”.

Derudover mener de, at Lauritz.com systematisk tilsidesatte forbrugerbeskyttelseslovgivning for at varetage selskabets og ejernes interesser.

Ledelsens adfærd har ifølge kuratorerne ”i betydelig grad” gjort de samlede tab for selskabets kreditorer større.

Dårlig økonomi og gæld

Auktionshuset Lauritz.com gik konkurs efter en længere periode med dårlig økonomi og gæld.

I en periode op til konkursen hævede Lauritz.com ad flere omgange sin afregningsfrist, til den til sidst var 60 bankdage. Det svarer til 12 uger.

Det har Forbrugerombudsmanden efterfølgende vurderet som en overtrædelse af aftaleloven og i strid med god markedsføringsskik.

Det fremgår af konkursloven, at skifterettens beslutning om at indlede sagen ikke kan kæres af den, der begæres pålagt konkurskarantæne.

Processkriftet, som kurator skal have klar inden for fire uger, skal forkyndes for sagsøgte. Herefter har sagsøgte to uger til at levere et svarskrift, hvis de ønsker det.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også