EU vil bruge data til at effektivisere toldkontrol

På sigt vil medlemslandene kunne spare 15 milliarder på fælles it-systemer til told, håber EU-kommissær.
Paolo Gentiloni er EU-kommissær for økonomi. | Foto: Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Paolo Gentiloni er EU-kommissær for økonomi. | Foto: Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Bøvlede toldprocedure skal erstattes af digitalisering. Det er målet med et udspil fra EU-Kommissionen til reform af EU’s toldunion.

Det siger EU-kommissær for økonomi Paolo Gentiloni på et pressemøde i Bruxelles onsdag.

”Reformen vil give en massiv simplificering af told for virksomheder. Forslaget giver virksomheder mulighed for at lægge deres data ind i et fælles it-system for EU,” siger Paolo Gentiloni.

Håbet fra EU-Kommissionen er, at virksomheder – og forbrugere – dermed vil få lettere og hurtigere toldkontrol. Det vil samtidig lette presset på toldmyndighederne, der har travlt med både at tjekke for forbudte og farlige importvarer og for de mange køb, der nu foretages online over grænserne.

Forventningen fra EU-Kommissionen er, at EU-landene med tiden samlet vil spare 15 milliarder kroner på, at EU’s nye fælles it-struktur erstatter medlemslandenes it-infrastruktur på toldområdet. Store it-systemer er dog notorisk svære at få på plads.

”Det bliver ikke let. Derfor går vi gradvist frem,” siger Paolo Gentiloni.

Det fælles EU-datasystem skal efter planen åbnes for e-handel i 2028. Derefter på frivillig basis for andre importører i 2032.

Det fælles datasystem vil derefter blive obligatorisk fra 2038, hvis EU-Kommissionen kan få opbakning til reformen. Den skal nu diskuteres med EU-landene og EU-Parlamentet.

Dansk Industri (DI) vurderer, at forslaget vil kunne lette danske virksomheders ”bøvl og byrder” og effektivisere kontrollen. Det siger seniorchefkonsulent i DI Global handel og Investeringer Peter Bay Kirkegaard i en skriftlig kommentar.

”Den ny kontrol skal forhindre, at varer, der ikke overholder EU’s produktionsstandarder, eksempelvis på kemiområdet, finder vej til EU’s indre marked. Det vil være godt for for forbrugerne og virksomhederne,” siger Peter Bay Kirkegaard.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også