Forbrugerne har svært ved at slippe pessimismen

Beskæftigelsen steg i februar, imens forbrugertilliden i april faldt en anelse. 
Selvom beskæftigelsen stiger, har den danske forbrugertillid igen taget et lille dyk. | Foto: Finn Frandsen
Selvom beskæftigelsen stiger, har den danske forbrugertillid igen taget et lille dyk. | Foto: Finn Frandsen
RITZAU

Beskæftigelsen ser fortsat bomstærk ud herhjemme. Tal fra Danmarks Statistik viser, at der kom 5300 flere i arbejde i februar, og dermed er beskæftigelsen nu oppe på 3.014.700 personer. Dermed er antallet af beskæftigede steget i 11 af de 12 seneste måneder og er vokset med 34.200 hen over det seneste år.

Optimismen har dog stadig trange hår hos de danske forbrugere, på trods af, at en række nøgletal altså bevæger sig den rigtige vej for Danmarks og danskernes økonomi. Danmarks Statistiks månedlige opgørelse af forbrugertillidsindikatoren viser, at den i april måned var minus 8,6. Det er en lille forværring i forhold til marts, hvor den var minus 7,6.

Forbrugertilliden har været negativ siden efteråret 2021, og den har ligget næsten uændret på det nuværende niveau siden sidste sommer.

Forbrugertillidsindikatoren laves via en spørgeskemaundersøgelse blandt omkring 1000 danskere, hvor der spørges til synet på privatøkonomien, Danmarks økonomi og lysten til at købe nye ting. Svarene omsættes til et tal

En negativ forbrugertillid er et udtryk for negative forventninger til Danmarks økonomi og de adspurgtes privatøkonomi det kommende år.

”Imponerende jobvækst”

Jobmarkedet har dog overgået alle forventninger, mener Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

”Det er mildt sagt en høj og imponerende jobvækst, vi ser i øjeblikket.”

”Jeg havde ikke min vildeste fantasi forestillet mig en så høj jobvækst efter en periode, hvor den indenlandske økonomi ellers har stået i stampe over de seneste 2 år,” skriver han i en kommentar til tallene.

Spørgsmålet er, hvor længe jobvæksten kan fortsætte. Mange økonomer spåede i efteråret, at dansk økonomi ville foretage en blød landing i 2024, og at beskæftigelsen ville falde i år.

Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, tvivler nu på, om der overhovedet bliver en landing i år, eller om flyveturen fortsætter.

”I lyset af de væksttal vi lige nu får ind for dansk økonomi, så trækker det i stigende grad i retning af, at beskæftigelsen skal forblive høj i 2024.”

”Vi ser dog også på en række indikatorer for arbejdsmarkedet, at efterspørgslen bliver mindre. Det gælder blandt andet antallet af ledige stillingsopslag og manglen på arbejdskraft,” lyder hans analyse.

Væksten i beskæftigelsen er hovedsageligt sket i den private sektor, hvor der nu arbejder 28.400 flere end for et år siden. I samme periode er antallet af offentligt ansatte vokset med 5700.

De brancher, der har oplevet størst fremgang, er industri og videnservice. Sidstnævnte omfatter blandt andet jurister, revisorer og arkitekter.

Til gengæld er der blevet færre ansatte inden for information og kommunikation.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også