Analyse: OK eller kaos for Coop

Bagtæppet har ændret sig radikalt, når Coops landsråd den kommende weekend skal mødes og bl.a. stemme om at få en ny bestemmende ejer ind. 
Coops øverste myndighed, landsrådet, skal i weekenden stemme om en ændring af ejerskabet, der gør energiselskabet OK til bestemmende ejer af selskabet bag Coops knap 1000 dagligvarebutikker. | Foto: Jens Dresling
Coops øverste myndighed, landsrådet, skal i weekenden stemme om en ændring af ejerskabet, der gør energiselskabet OK til bestemmende ejer af selskabet bag Coops knap 1000 dagligvarebutikker. | Foto: Jens Dresling

ANALYSE | Det er til at forstå, hvis de 124 medlemmer af Coops øverste myndighed, landsrådet, har svært ved at vide, om de skal grine eller græde, når de i weekenden samles i Middelfart til årets landsrådsmøde. 

Da de mødtes for et år var siden, var det på bagkant af et historisk stort underskud i Coop på 628 mio. kr. Nu har Coop varslet, at koncernen står over for et nyt underskud, der mod tidligere forventninger vil ligge på samme niveau.

Da de mødtes for et år siden, var det med en ny storstilet strategiplan, der var klappet af, og som under overskriften ”Fremtidens Coop” skulle vende udviklingen i koncernen inden 2027. Nu står strategien over for revision med en ny bestemmende ejer på vej ind.

Da de mødtes for et år siden var det med finansieringen på plads til at gennemføre den milliarddyre strategiplan – penge der var fundet gennem en genforhandling af bankaftaler og frasalg af bygninger for 1 mia. kr. Nu kalder kassen igen på penge, og andelsselskabet står over for at skulle sælge yderligere fra – denne gang også ejerandele i Coop Danmark for at sikre finansiering til fremtiden. 

Da de mødtes for et år siden var det med en bestyrelsesformand på vej ud, men en adm. direktør med stor opbakning i spidsen til at gennemføre strategien. Nu står koncernen over for et ledelsesskifte på to fronter med adm. dir. Kræn Østergaard Nielsen på vej ud.og ny forkvinde for Amba, Pernille Skipper, på vej ind. 

Da de mødtes for et år siden var det med udsigten til at dagligvarekæderne skulle barberes ind til tre – Brugsen, Coop og 365discount. Godt et år efter hedder det nu fire kæder – Brugsen, Superbrugsen, Kvickly og 365discount - mens Coop-kæden må skrottes. Pengene og de foreløbige resultater fra testbutikkerne rakte ikke. Samtidig har satsningen på 365discount været dyrere end forventet, må man forstå – bl.a. for at holde priserne så langt nede, at kæden ikke er til at komme uden om i konkurrencen med Netto og Rema 1000.

Da de mødtes for et år siden, var det med Coop Amba som ejere af Coop Danmark og indflydelse på beslutningsprocesserne i selskabet bag dagligvarekæderne. Nu står de over for at skulle afgive indflydelse for at sikre fremtiden med OK som ny, stærk investor og bestemmende ejer.

Da de mødtes for et år siden var med en bank, der efter års investeringer og tab var i fremdrift og bidrog til bundlinjen. Nu skal banken sælges og have ny ejer.

Der er nok af løfter og tillid, der er sat på prøve i Coop, efter selskabet med Kræn Østergaard og Jeff Gravenhorst i spidsen har trukket en ny plan for fremtiden op af hatten – der blev offentliggjort en uge før Landsrådet mødes. En plan, der som bekendt gør energiselskabet OK til bestemmende ejer af Coop Danmark og mindsker Coop Ambas indflydelse i bestyrelse og ejerskab. 

Det kan kalde på gråd. Omvendt må det kalde på grin, at Coop har kunnet tiltrække en partner og investor, der står klar med et større milliardbeløb, der bl.a. kan finansiere Coops lange, seje og bekostelige kamp for en position på discountmarkedet. En partner som kender dagligvaremarkedet og selv efter at have været alle tal igennem ser en rentabel fremtid for Coop - uagtet at OK har en stor egeninteresse i den synsvinkel.

Alternativet kan være svært at få øje på, som Coops ledelse da heller ikke har forsømt at påpege. Det er OK eller kaos – må man forstå. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også