Minister vil opdatere regler for at få flere unge i fritidsjob

Strikse arbejdsmiljøregler afholder børn og unge fra at arbejde, mener Ane Halsboe-Jørgensen.
Der er for mange regler, som er udformet for afholde børn og unge fra at tage et fritidsjob. Og det er det modsatte, der er brug for, mener beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) | Foto: Anthon Unger
Der er for mange regler, som er udformet for afholde børn og unge fra at tage et fritidsjob. Og det er det modsatte, der er brug for, mener beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) | Foto: Anthon Unger
af RITZAU ‎

Fremover skal det ifølge regeringen være slut med ”utidssvarende og uforståelige” arbejdsmiljøregler rettet mod ungarbejdere. 

For der er for mange regler, som er udformet for afholde børn og unge fra at tage et fritidsjob. Og det er det modsatte, der er brug for.

Det siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til Politiken. 

”Normalt vil jeg være uhyre påpasselig med at smide arbejdsmiljøregler i skraldespanden. For selvfølgelig skal vi passe på mennesker, der går på arbejde, uanset alder, det kæmper jeg for hver dag som beskæftigelsesminister,” siger hun til avisen:

”Men på det her område er vi gået for langt.”

Ane Halsboe-Jørgensen efterlyser derfor et opgør med overbeskyttende arbejdsmiljøregler for børn og unge i aldersgruppen 13 til 17 år.

Arbejdsmiljøreglerne er ifølge ministeren ikke blevet opdateret siden 1990’erne. I reglerne finder man alverdens afgrænsninger af de unges jobfunktioner. Og nogle kan virke ulogiske.

Ifølge Politiken er et eksempel, at 13-årige gerne må sætte bøger op på hylderne, hvis de arbejder på et bibliotek. Det samme må de dog ikke gøre, hvis de arbejder i en boghandel eller et supermarked.

Et andet eksempel er, at unge, der er fyldt 15 år, ikke må betjene en espressomaskine, hvis de stadig går i folkeskole, mens det er tilladt for deres jævnaldrende, der er gået ud af skolen.

Med et kommende udspil vil regeringen give sit bud på nye og mere tidssvarende arbejdsmiljøregler.

Cirka halvdelen af de 13-17-årige har i dag et fritidsjob. Antallet af unge med et arbejde efter skole faldt fra 255.000 i 1988 til 180.000 i 2022.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også