Klumme: Ulighed i sundhed handler også om fødevarer

”Der er behov for politisk handling og vilje til at indføre differentieret moms som en løsning for at gøre de sunde valg mere økonomisk tilgængelige,” skriver kædedirektør i 365discount.
Michael Tilsted har været kædedirektør i 365discount siden september 2023. | Foto: Coop / Pr
Michael Tilsted har været kædedirektør i 365discount siden september 2023. | Foto: Coop / Pr
AF MICHAEL TILSTED, KÆDEDIREKTØR I 365DISCOUNT

De seneste ugers overskrifter har været præget af den ulighed, der findes i sundheden i Danmark, og som desværre kun ser ud til at blive mere og mere skæv, for hver dag der går. Udfordringerne ift. at skabe lighed i folkesundheden har længe været omtalt, men de politiske handlinger har i endnu længere tid være savnet af flere.

Det har i flere årtier været et politisk mål at mindske den sociale ulighed i sundhed blandt danskerne, men udviklingen går tilsyneladende i den gale retning.

Lige nu er der en skelsættende forskel i levealderen mellem de danskere, der tjener mest, og dem, der tjener mindst. Hele ti års forskel for at være præcis, hvilket nu har resulteret i, at sundhedsministeren er blevet kaldt i samråd. 

Når debatten om ulighed i sundhed raser, er fødevarer et område, der ikke må negligeres. Valget af fødevarer har nemlig en helt afgørende betydning for den enkeltes helbred. Men hvis det ikke er alle danske familier, der økonomisk har råderum til at prioritere de sunde fødevarer, så har vi et helt grundlæggende problem, vi skal have løst.

Med flere millioner handlende danskere hver uge, føler vi os forpligtede til at inspirere til at vælge sundt. Men det er tydeligt, at der er behov for politisk handling og vilje til at indføre differentieret moms som en løsning for at gøre de sunde valg mere økonomisk tilgængelige.

Enorme udsving rundt om i Danmark

Vi har allerede vist hvor stor betydning, prissætning har. Det er ikke mere end et par måneder siden, at vi hos 365discount for anden gang beviste, at forbruget af sunde fødevarer stiger markant, når prisen sænkes. Ved vores initiativ i slutningen af januar sænkede vi prisen på frugt og grønt i en uge, så det svarede til at momsen var fjernet. 

Det ledte til en generel stigning i salget af frugt og grøntsager på hhv. 43 pct. og 37 pct.

Stigningen i salget af de sunde fødevarer var mærkbar i hele landet, men der viste sig også nogle enorme udsving rundt om i Danmark. Det fortæller os, at nedsatte priser kommer dem til gode, som har allermest brug for det, for at få det daglige budget til at hænge sammen.

Det kan vi se direkte i salgstallene, ved at danskerne i Nykøbing Falster og Tønder købte hhv. 48 pct. og 54 pct. mere frugt og grønt i perioden med nedsatte priser. Når disse tal stilles ved siden af stigningen på kun 25 pct. i København, synes jeg, at det taler sit eget tydelige sprog.

Den norske model bliver i debatten om uligheden i sundhed nævnt som en løsning, hvilket jeg synes, er særdeles positivt. De har en lavere momssats på langt de fleste fødevarer på 15 pct., så også på denne front kan vi lære af vores naboer.

Uligheden i sundhed er et alvorligt problem, som kræver mere end politisk opmærksomhed. Det kræver handling. Det er mit håb, at fødevarer medtænkes i ligningen om, hvad der skaber sundhed i samfundet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også