Klumme: Moms-ændring kan sænke omkostningerne i sundhedsvæsenet

”Vi bliver nødt til at lære af, hvordan andre lande bærer sig ad,” skriver kommerciel direktør i Coop-kæden 365discount, der opfordrer til at sænke momsen på frugt og grønt.
Susanne Hegnbo er kommerciel direktør i | Foto: Pr/coop
Susanne Hegnbo er kommerciel direktør i | Foto: Pr/coop
AF SUSANNE HEGNBO, KOMMERCIEL DIREKTØR, 365DISCOUNT

KLUMME | I denne uge har vi ude i butikkerne taget et markant skridt for at fremme sundere valg blandt danskerne. Vi har fjernet momsen på alt frugt og grønt i vores mere end 360 butikker landet over. Dette initiativ er ikke blot en kommerciel handling, det er et opråb til politikerne om at gøre sunde valg tilgængelige for alle.

Prisen på frugt og grønt er ofte en barriere for de sundere valg. En nylig undersøgelse viser, at 48 pct. af danskerne har ændret madvaner pga. stigende fødevarepriser og en stor del i en mere usund retning, herunder færre frugter og grøntsager. Jeg tror personligt på, at sunde valg skal være tilgængelige for alle på en måde, hvor priserne ikke agerer som en barriere.

Initiativet i uge 4, hvor vi fjerner momsen på frugt og grønt, er et praktisk skridt mod at adressere denne udfordring. Vi ønsker nemlig at skabe opmærksomhed omkring behovet for differentieret moms på frugt og grønt. Vores erfaring fra 2021, hvor vi så en stigning på 44 pct. i salget af grøntsager og 23 pct. på frugt under et lignende initiativ, understreger effekten af prisændringer. Det er uomtvisteligt, at der lander meget mere frugt og grønt i de danske husstande og i de danske maver, når vi skærer momsen fra på de sundere valg.

Andre EU-lande har lavere moms

Et hurtigt modsvar kunne være, at det er et godt initiativ, men hvorfor vi ikke bare gør det hele året? Svaret er enkelt. Det er for dyrt, og det tror jeg også, at alle forbrugere og politikere forstår. Vi vil gerne ændre på priserne, men vi har brug for politikernes hjælp.

Danmark har en standard momssats på 25 pct., hvilket er blandt de højeste sammenlignet med andre EU-lande. Når vi i Danmark samtidig ikke anvender differentieret moms, adskiller vi os yderligere fra mange andre EU-lande, der har en eller flere reducerede momssatser for specifikke varer og tjenesteydelser. For bare at nævne ét eksempel har Sverige nedsat momssatsen til 12 pct. på de fleste fødevarer.

Gentænk rammevilkår


Selvfølgelig er der udfordringer ift. at indføre differentieret moms på sunde fødevarer, der både tæller økonomiske, administrative og implementeringsmæssige omkostninger.

Men vi bliver nødt til at lære af, hvordan andre lande bærer sig ad, for vi ved, at det kan lade sig gøre. For vi kan se, at differentieret moms på frugt og grønt vil bidrage til sundere fødevarevalg blandt danskerne, som dermed kan bidrage til at reducere omkostningerne for det danske sundhedsvæsen. 

Vi opfordrer således Christiansborg til at overveje rammevilkårene for sundere fødevarevalg. Ved at sænke priserne på sunde fødevarer kan vi gøre en reel forskel for danskernes sundhed. Vi håber, at vores initiativ i denne uge vil inspirere til politisk handling.

Det er på høje tid, at politikerne anerkender vigtigheden og agerer derefter. Nu kommer vi igen med tal og erfaringer fra hele landet, og vi tror på en konstruktiv debat om fremtidens fødevarepolitik i Danmark

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også