Supermarkeder anmelder kunder for selvbetjeningstyverier

De udbredte scan selv-løsninger i supermarkederne frister ifølge politiet en del kunder til at stjæle.
Ifølge politiet er der en del kunder, der forsøger at smugle varer, de ikke har betalt for, med ud ved scan selv-kasserne i supermarkederne. | Foto: Finn Frandsen
Ifølge politiet er der en del kunder, der forsøger at smugle varer, de ikke har betalt for, med ud ved scan selv-kasserne i supermarkederne. | Foto: Finn Frandsen
AF RITZAU

Politiet modtager mange anmeldelser fra supermarkeder om kunder, der forsøger at sjæle varer, når de skipper den traditionelle kassebetjening og i stedet bruger selvbetjeningskasserne eller andre scan selvløsninger.

Det skriver Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse.

Alene hos Midt- og Vestsjællands Politi håndterer man i øjeblikket 131 anmeldelser om den type butikstyveri, oplyser kredsen.

”Måske tror folk, at det er risikofrit at lave butikstyveri på den måde, men det er det ikke,” siger politikommissær Lene Sveigaard.

”Folk nøjes typisk med kun at betale for nogle af varerne, men det betyder jo så, at vi har deres betalingsoplysninger. Så vi skal nok finde frem til dem. Så selv om pengene måske er små her i december, så lad være med at falde for fristelsen. Det giver ikke kun en bøde – også en plet på straffeattesten, der kan få stor betydning for en fremover,” siger hun i pressemeddelelsen.

Stigende antal butikstyverier

Selvbetjeningskasser, hvor kunderne selv scanner deres varer ved en fysisk kasse og derefter lægger dem på en vægtfølsom pakkehylde, har i en årrække været at finde i blandt andet Føtex’ og Nettos supermarkeder.

Inden for de sidste par år er en anden form selvbetjening blevet udbredt i supermarkederne. Her kan kunderne scanne deres varer løbende med deres mobil og pakke varerne, mens de handler.

Her bliver der kun tjekket ved stikprøvekontroller, om indholdet i indkøbsposerne stemmer overens med de varer, der er blevet scannet.

Politiets foreløbige efterforskning viser, at tyverierne både bliver begået af enkeltpersoner og par. Nogle gange har butikstyvene børn med i supermarkedet, når de forsøger at smugle varer ud uden at betale for dem.

Siden slutningen på 2021 har antallet af anmeldte butikstyverier været på himmelflugt og ligger på det højeste niveau siden 2001.

Tallene fik i sommer på ny Jannick Nytoft, adm. direktør i De Samvirkende Købmænd, til at efterlyse politisk handling fra justitsminister Peter Hummelgaard (S), der endnu har til gode at gøre noget for at bremse udviklingen.

De Samvirkende Købmænd fremlagde i foråret en ti-punktsplan med konkrete forslag til, hvordan man fra politisk hånd kan standse udviklingen. Justitsministeren har tidligere udtalt, at han vil tage planen med til politiske forhandlinger, som skulle foregå efter sommeren. Siden da har der været stille fra justitsministeren på området. Han har også afslået et interview med DetailWatch om udviklingen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også