Myndigheder vil tvinge Starbucks til at genåbne 23 butikker

Strid om retten til at organisere sig som medarbejder i kaffekæden kan nu få retslige konsekvenser, idet sagen kommer for en dommer til sommer.
Starbucks har længe haft et opgør kørende i forhold til fagforeningsaktiviteter, der har ført til klager og strejker. | Foto: Lindsey Wasson/AP/Ritzau Scanpix
Starbucks har længe haft et opgør kørende i forhold til fagforeningsaktiviteter, der har ført til klager og strejker. | Foto: Lindsey Wasson/AP/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

De amerikanske myndigheder vil tvinge Starbucks til at genåbne 23 butikker, som ifølge myndigheden National Labor Relations Board er blevet lukket på grund af fagforeningsorganisering, hvilket er en overtrædelse af den føderale lovgivning.

Det skriver The New York Times.

Føderale arbejdsmarkedsmyndigheder anklagede onsdag Starbucks for ulovligt at have lukket 23 butikker, fordi de ansatte var involverede i fagforeningsaktiviteter og for at afskrække de ansatte fra det. Mindst syv af de 23 identificerede butikker var fagligt organiserede. 

Sagen planlægges at komme for en dommer næste sommer, medmindre Starbucks indgår et forlig tidligere. Her ønsker anklageren, at butikkerne beordres genåbnet, samt at medarbejderne skal kompenseres for tab af indtjening eller goder og for andre omkostninger, de har haft som følge af lukningerne.

Forhandlinger i stå

Arbejdsnævnet har tidligere udstedt mere end 100 klager, som dækker over hundredvis af beskyldninger om ulovlig adfærd fra Starbucks. Herunder trusler eller repressalier mod arbejdere, der er involveret i fagforeningsaktiviteter og manglende forhandling efter god skik. 

”Denne klage er den seneste bekræftelse på Starbucks’ beslutning om ulovligt at modarbejde arbejdernes organisering,” siger Mari Cosgrove, der er ansat hos Starbucks, i en udtalelse udsendt af en talsmand for fagforeningen Workers United.

Ingen af de mere end 350 organiserede butikker har forhandlet en arbejdskontrakt med Starbucks, og forhandlingerne er stort set gået i stå. I sidste uge skrev selskabet til Workers United, at de ønskede at genoptage forhandlingerne.

”Hvert år evaluerer vi vores butiksportefølje som en standardforretning og åbner, lukker og typisk ændrer butikker,” siger en talsmand for Starbucks og påpeger, at selskabet det seneste år har åbnet hundredvis af nye butikker og samtidig lukket mere end 100, hvoraf 3 pct. var organiseret. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også