Nye regler sætter stopper for Coop Crowdfunding

I stedet vil det kræve et særskilt selskab før crowdfunding-platformen kan fortsætte. 
Crowdfundingchef i Coop Crowdfunding forventer at kunne få tilladelsen indenfor to til tre måneder. | Foto: Pr / Coop
Crowdfundingchef i Coop Crowdfunding forventer at kunne få tilladelsen indenfor to til tre måneder. | Foto: Pr / Coop

Medlemsdemokratiet i detailkæden Coop spænder lige nu ben for en mangeårige praksis med at facilitere lån via platformen Coop Crowdfunding. 

Coop Crowdfunding kan nemlig ikke søge en afgørende crowdfunding-tilladelse hos Finanstilsynet, fordi det vil kræve, at Coops bestyrelse skal fit & proper-godkendes (særlige krav til egnethed og hæderlighed, red.) efter tilsynets standarder. Og det er i dag ikke et af kriterierne for det demokratiske system, der står bag udvælgelsen til Coop’s bestyrelse.

”Coop er en demokratisk virksomhed, hvor medlemmerne af Landsrådet vælger Coop Ambas bestyrelse. Hvis Coop Crowdfunding skal søge Finanstilsynet om en tilladelse i vores nuværende setup, vil det betyde, at Coop skal ændre sine vedtægter, hvilket i realiteten vil begrænse, hvem der kan vælges til Coops bestyrelse. Og vi ønsker naturligvis ikke at demokratiet begrænses,” uddyber Nicolai Jæpelt, der er crowdfundingschef i Coop.

Coop Crowdfunding er ejet af Coop Amba. Det vil sige, at det ikke vil være Coop Crowdfunding der søger tilladelsen hos Finanstilsynet, men Coop Amba.

10. november 2021 trådte en ny EU-forordningen i kraft, som stiller en række krav til udbydere af crowdfundingtjenester. 

I Danmark fik man tildelt en toårig indkøringsperiode, hvor virksomhederne fik mulighed for at tilpasse og indrette sig efter forordningen, som bl.a. har medført, at crowdfundingselskaber skal have tilladelse fra Finanstilsynet til at drive deres virksomhed. Hvis de danske virksomheder ikke havde tilladelsen inden den 10. november 2023, måtte de ikke længere facilitere nye lån gennem crowdfunding.

Derfor er Coop Crowdfundings mulighed for at facilitere lån p.t. sat på pause og har været det siden deadline udløb. 

Særskilt virksomhed

”I en stor virksomhed som Coop udgør crowdfunding-platformen kun et meget lille hjørne,” siger Nicolai Jæpelt.

Derfor mener han også, at det er ”fair”, at bestyrelsen ikke prioriterer at foretage en vedtægtsændring. I stedet fortæller Nicolai Jæpelt, at de er i gang med at skabe en intern struktur, der gør det muligt at opnå tilladelse. 

Det betyder, at der arbejdes på, at Coop Crowdfunding skal oprettes som en særskilt virksomhed. 

”Den proces er vi i gang med, men det tager lidt længere tid, end vi havde forventet,” siger Nicolai Jæpelt, der forventer, at Coop Crowdfunding kan indsende sin ansøgning til Finanstilsynet indenfor to til tre måneder.

Selvom Coop Crowdfunding ikke må facilitere lån, må crowdfundingplatformen godt forsætte med at facilitere sin reward-baserede crowdfunding, hvor personer donerer til projekter med en forventning om at få et ”ikke-finansielt” produkt igen. Det kunne for eksempel være en prototype eller en flaske vin som tak. 

Ifølge Nicolai Jæpelt er konsekvenserne af de manglende tilladelser ikke særlig stor for Coop Crowdfunding på den korte bane. Selskabet har årligt faciliteret fem til seks lån, men er nu nødt til at udskyde kommende projekter, hvilket der er god forståelse for blandt virksomhederne der søger.

Coop Crowdfunding har eksempelvis været med til at hjælpe mejeriet Thiese med at sikre 1 mio. kr. til at mejeriselskabets andelshavere kan udfase bruges af importeret soya i foder. 

(Denne artikel er leveret af DetailWatch søstermedie, FinansWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også