Folketinget strammer grebet om salg af alkohol og nikotinposer

Butikker må kun sælge drikkevarer med under seks procent alkohol til unge under 18 år, og prisen på nikotinposer stiger.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde afholder doorstep om ny forebyggelsesplan målrettet børn og unge angående rygning, nikotin og alkohol i Indenrigs- og Sundhedsministeriet i København, tirsdag den 14. november 2023. Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Det Konservative Folkeparti og Alternativet indgået aftalen. | Foto: Ida Marie Odgaard/ritzau Scanpix
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde afholder doorstep om ny forebyggelsesplan målrettet børn og unge angående rygning, nikotin og alkohol i Indenrigs- og Sundhedsministeriet i København, tirsdag den 14. november 2023. Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Det Konservative Folkeparti og Alternativet indgået aftalen. | Foto: Ida Marie Odgaard/ritzau Scanpix
AF RITZAU

Et bredt flertal i Folketinget strammer grebet om alkohol og nikotinposer.

Det bliver forbudt at sælge alkohol på over seks procent til unge under 18 år. Desuden vil prisen på pakker med nikotinposer stige med gennemsnitligt 12 kroner.

Det fremgår af en ny aftale fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

”Vi kan konstatere, at børn og unge begynder at drikke alt for tidligt, og de drikker for meget,” siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) på et pressemøde.

”Efter at antallet af unge rygere har været nedadgående, kan vi nu se, at udviklingen mere eller mindre er stagneret. Samtidig kan vi se, at flere børn og unge bruger nikotinprodukter,” siger Sophie Løhde videre.

Bag aftalen står regeringen sammen med Danmarksdemokraterne, De Konservative, SF og Alternativet.

Væk fra alkoholkultur

I dag kan 16- og 17-årige købe drikkevarer med en alkoholvolumen på op til 16,5 pct. Efter den nye grænse vil unge kunne købe øl og andre drikkevarer, der indeholder under seks procent alkohol.

”Det skal bidrage til at skabe rammerne om en kultur, der i mindre grad er præget af rusdrikning,” skriver partierne i aftalen.

Aftalen vil også forsøge at bremse det stigende forbrug af nikotinposer blandt unge. For de 18- til 24-årige er forbruget steget fra 11,9 pct. til 17,4 pct. fra 2020 til 2022.

I det lys vil aftalepartierne hæve afgiften for nikotinprodukter fra 5,5 øre per milligram nikotin til 10 øre per milligram nikotin. Det vil ifølge aftalens beregninger medføre, at prisen for en typisk pakke nikotinposer vil stige med cirka 12 kroner.

Partierne bag aftalen vil også sætte hårdere ind mod ulovligt salg af alkohol, tobak og nikotinprodukter.

”Selv om der de sidste 15-20 år har været taget flere skridt for at begrænse unges adgang til alkohol og nikotin, må vi konstatere, at det fortsat er alt for let at købe produkter, fordi reglerne ikke håndhæves godt nok,” siger Sophie Løhde.

Piller ikke ved cigaretpriser

Bøden for at sælge til mindreårige skal derfor stige til at begynde på 50.000 kroner ved første tilfælde, hvor det i dag generelt er på 10.000 kroner.

Danmarksdemokraterne er glade for at være med til at aftale.

”Vi vil med aftalen også sætte en stopper for ulovligt salg af røg- og nikotinprodukter til børn helt ned i folkeskolealderen. Samtidig får myndighederne tilført flere muskler til at sætte ind over for det ulovlige salg,” siger partiets sundhedsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl.

Aftalen piller dog ikke ved prisen for cigaretter. Moderaterne havde ellers som central politik, at priserne for cigaretter skulle hæves. Det bliver dog ikke til noget.

Årsagen er, at det ifølge aftalen vil koste statskassen omkring fem milliarder kroner årligt i tab af afgiftsindtægter, hvis prisen på en pakke cigaretter steg til 100 kroner, påpeger Moderaternes politiske ordfører Monika Rubin.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også