Supermarkeder har fået færre plantebaserede varer på hylderne

Konkurrencen om de laveste priser har taget fokus fra at få flere plantebaserede produkter i sortimentet, mener projektleder i Plantebaseret Videnscenter. 
For femte år i træk løb Bilka med sejren som "Årets plantebaserede supermarked" | Foto: Benjamin Krog/Ritzau Scanpix
For femte år i træk løb Bilka med sejren som "Årets plantebaserede supermarked" | Foto: Benjamin Krog/Ritzau Scanpix

De danske supermarkeder har fået et mindre udvalg af plantebaserede produkter i deres butikker i år.

Det er konklusionen på en undersøgelse foretaget af Dansk Vegetarisk Forening. 

Den årlige undersøgelse viser en generel nedgang i butikkernes plantebaserede sortiment på 6%, sammenlignet med året forinden, hvor udvalget steg med 12,8%. 

”Generelt scorer mange af supermarkederne lavere i undersøgelsen i år end sidste år grundet det store fokus på at konkurrere med andre supermarkeder om at have de laveste priser på produkterne. Dette tager desværre fokus fra at implementere flere plantebaserede produkter og løsninger, som kan hjælpe forbrugerne med at træffe grønnere valg i købssituationen,” siger Marie Luja Rasmussen, der er projektleder for plantebaseret økologi til detailhandlen i Plantebaseret Videnscenter, om årets resultat.

Dansk Vegetarisk Forening skriver i en pressemeddelelse, at de håber nedgangen i sortimentet er et midlertidigt dyk, og at supermarkederne snart kommer tilbage i gear, så forbrugerne får lettere ved at træffe sunde, klima-, dyre- og miljøvenlige valg, når de handler. 

Årets plantebaserede supermarked

I forbindelse med undersøgelsen, har foreningen også fundet frem til, hvilket supermarked der er længst fremme på det plantebaserede område. 

For femte år i træk løb Bilka med sejren grundet kædens store udvalg af plantebaserede produkter, herunder et godt økologisk udvalg, samt en god placering af produkterne og lave priser på mange basisvarer. 

Prisen blev overrakt på årets Plant Food Festival, der blev afholdt lørdag. Her løb Lidl med prisen som ”Årets plantebaserede discountsupermarked” mens Spar vandt ”Årets Højdespringer” grundet kædens udvidelse af sit plantebaserede sortiment. 

Butikkerne er blevet testet på bl.a. udvalg af en lang række plantebaserede varer, fysisk placering i butikken og normalpris på varerne.

Dansk Vegetarisk Forening har undersøgt 12 supermarkeder, herunder 11 supermarkedskæder og et online supermarked. Undersøgelsen er foretaget af foreningens medarbejdere i 3 butikker i hver kæde i forskellige landsdele. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også