Coop Danmarks nye formand er "altid på bolden" og stærk til at sætte en retning

Jeff Gravenhorst har i en årrække bestredet flere bestyrelsesposter. Han prioriterer de langsigtede mål over detaljerne, lyder det fra kilde, som har arbejdet tæt sammen med den nye formand. 
Jeff Gravenhorst er ny formand i Coop Danmark og skal bestride en rolle, hvor han kan sætte retningen for organisationen. | Foto: Stine Bidstrup
Jeff Gravenhorst er ny formand i Coop Danmark og skal bestride en rolle, hvor han kan sætte retningen for organisationen. | Foto: Stine Bidstrup

Da Jeff Gravenhorst i 2010 blev spurgt, om han ville være ny topchef i ISS, blev han helt stille og rystede. 

Til Berlingske Business har han fortalt, at det var som at få en spand varmt og koldt vand i hovedet på samme tid. På den ene side var han fuld af medfølelse over for forgængeren Jørgen Lindegaard. På den anden side stod han ved en skillevej mellem anerkendelsens og udfordringens jubel: Stoltheden over at være blev fundet værdig som topchef fyldte for Jeff Gravenhorst.

Som leder er han en slider med stor retfærdighedssans – én leder, der vil vinde, og som forventer, at folk altid er velforberedte. 

Det er blandt de ord, som tidligere direktør for det børsnoterede konsulenthus Columbus, Thomas Gregers Honoré, bruger om 61-årige Jeff Gravenhorst, der den 1. oktober tager et trin op i Coop Danmark og bytter titlen som næstformand i Coop Danmark ud med formandsrollen. Her erstatter han Lasse Bolander, der de seneste 15 år har siddet tungt på formandsposten i både Coop Amba og Coop Danmark.

Thomas Gregers Honoré sidder aktuelt i ingeniørkoncernen Rambølls bestyrelse, hvor Jeff Gravenhorst har været formand siden 2015. 

”Jeff er altid på bolden, han er meget velforberedt og forventer af os andre, at vi er velforberedte. Han skaber et rigtig godt kollaborativt miljø omkring sig. Han går meget op i, at bestyrelsen skal være en aktiv del af det at arbejde sammen med ledelsen.”

De vigtige ting

Selvom Jeff Gravenhorst, med Thomas Gregers Honorés ord, har udstålingen af at være en ”målrettet forretningsmand,” er han som leder meget interesseret i at opfatte andre mennesker som ”hele mennesker”.

Samtidig stiller han store krav til bestyrelsesmedlemmer om, at møderne rent faktisk handler om det, der er væsentligt.

”Både ledelse og bestyrelse skal være meget velforberedte, så man kan tale om de ting, der er vigtige i stedet for at sidde og kigge på detaljerne, fordi detaljerne er forventet kendt stof. Han vil et skridt videre for at kunne tale om de langsigtede ting i virksomheden, så det er aktive bestyrelsesmøder, og han er en meget involverende og involveret formand,” siger Thomas Gregers Honoré. 

Jeff Gravenhorst er døbt Jeff, fordi han er opkaldt efter sin babysitter. Han er født i Nairobi i Kenya af danske forældre, og navnet matchede fint det engelsktalende miljø i det afrikanske land. 

Jeff Gravenhorst er privat gift med sin kone Helene på 27. år. Parret har to voksne døtre, Laura og Emma | Foto: Stine Bidstrup
Jeff Gravenhorst er privat gift med sin kone Helene på 27. år. Parret har to voksne døtre, Laura og Emma | Foto: Stine Bidstrup

Men barndommen blev brugt i Ejby nær Køge, og han kom i sin ungdom i lære som handelselev i et grovvareselskab. 

Lige indtil en ven ”opfordrede ham til ikke at spilde sit talent”, er det tidligere blevet beskrevet i Finans. Derfor læste Jeff Gravenhorst videre og blev uddannet cand. merc. aud.

Jeff Gravenhorst nåede et hidtidigt toppunkt i sin karriere, da han i 2010 blev topchef for ISS. I de ti år, han sad på posten, blev hans store projekt at udskifte kontrakter med få ydelser, herunder rengøring eller kantinedrift, med kontrakter, hvor ISS stod for en lang række serviceydelser. 

En af de rammende episoder i hans tid som topchef var, da han udskiftede store billeder af kunstneren Michael Kvium, som hang i receptionen i hovedsædet i København, med store farvestrålende fotos af ISS-medarbejdere. 

”Vi var ikke et galleri, vi var en virksomhed, der leverede serviceydelser, som vi var stolte af,” har Jeff Gravenhorst udtalt til Finans

De ti år på posten var præget af successer, men også udfordrende bølgeskvulp. I de sidste år af hans tid i virksomheden gik indtjeningen den forkerte vej. Alene i det sidste år blev ISS ramt af fejlslagne kontrakter, et hackerangreb og coronakrisen.

Samme struktur

Formandsskiftet kommer midt i en definerende periode for fremtiden i Coop, der i januar præsenterede en stor ny omstilling i selskabet. 

Den betyder bl.a., at otte brands reduceres til tre. Det betyder, at kæder som Irma, Kvickly og Dagli’ Brugsen samt Super Brugsen forsvinder, mens der fremadrettet kun skal være tre kæder: Coop, Brugsen og discountkæden 365discount.

Det er ifølge Thomas Gregers Honoré ”fuldkommen naturligt,” at Jeff Gravenhorst, som i en årrække har været professionelt bestyrelsesmedlem, overtager tøjlerne som formand i Coop Danmark, der står bag driften af Coops dagligvarehandel, hvor der er flere lighedspunkter med Rambølls struktur. 

”Det er den samme struktur, som vi har i Rambøll, hvor vi har en Rambøll-fond, og så er der et driftsselskab, som han er bestyrelsesformand for i Rambøll. Så jeg tænker, at det er fuldkommen det samme setup, som der er i Rambøll, og det er der, hvor Jeffs styrker ligger. Det er at drive en virksomhed operativt og sætte en retning for en virksomhed.” 

”Så det passer som hånd i handske,” siger Thomas Gregers Honoré.

Den nye formand for Coop Amba vælges først på landsrådsmødet til april 2024. Nye formænd for henholdsvis Coop Invest og Coop Bank udpeges inden landsrådsmødet af Coop Ambas bestyrelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også