Sverige vil sænke prisen på tobakssnus til næste år

Tobaksafgiften på snus i Sverige sænkes med 20 pct., hvor afgiften på cigaretter stiger med ni pct.
Ifølge Folkhälsomyndigheten, der er den svenske sundhedsstyrelse, tager en fjerdedel af svenske mænd i alderen 30 til 64 år tobakssnus dagligt eller sommetider. (Arkivfoto | Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix
Ifølge Folkhälsomyndigheten, der er den svenske sundhedsstyrelse, tager en fjerdedel af svenske mænd i alderen 30 til 64 år tobakssnus dagligt eller sommetider. (Arkivfoto | Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Sverige vil sænke snusprisen og hæve prisen på cigaretter.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

”Anledningen er, at mange flere snuser end ryger. Og de sundhedsskadelige effekter fra rygning er signifikant mere mærkbare sammenlignet med snus,” siger Oscar Sjöstedt fra det politiske parti Sverigedemokraterna.

Den svenske regering og Sverigedemokraterna vil sænke tobaksafgiften på snus med 20 pct., hvilket svarer til en prisændring på tre svenske kroner per dåse.

Det omfatter ikke nikotinposer, også kaldet hvid snus, og andre tobaksfrie produkter.

Afgifter på cigaretter og rygetobak stiger samtidig med ni pct., hvilket svarer til cirka fire kroner per pakke, skriver TT.

Koster den svenske stat

Ændringen vil først træde i kraft fra næste år og kommer til at koste staten 800 mio. svenske kr. i 2025, men det antages, at det opvejes ved at øge afgiften på cigaretter og rygetobak.

Hvor hvid nikotinsnus især ses i det danske landskab, er det tobakssnusen, der er dominerende i Sverige.

Ifølge Folkhälsomyndigheten, der er den svenske sundhedsstyrelse, tager en fjerdedel af svenske mænd i alderen 30 til 64 år tobakssnus dagligt eller sommetider, hvor andelen, der tager nikotinsnus, er under fem pct. Det viser tal fra december 2022.

Forslaget præsenteres i forbindelse med den svenske regerings efterårsbudget.

Der er også sundhedsrisici ved at tage tobakssnus, blandt andet påvirkning af hjertet, blodkar og højt blodtryk, skriver TT.

Snusbrugere har forhøjet risiko for at udvikle diabetes type to sammenlignet med dem, der ikke tager snus.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også