Svenske supermarkedskæder anklages for at holde priserne oppe

I Sverige fortsætter de høje priser, og særligt tre store supermarkedskæder beskyldes for at holde priserne oppe. 
De svenske forbrugere betaler stadig meget højt for varer som dåsemakrel. | Foto: Miriam Dalsgaard
De svenske forbrugere betaler stadig meget højt for varer som dåsemakrel. | Foto: Miriam Dalsgaard

Mens inflationen er stilnet en smule af herhjemme, fortsætter priserne i de svenske supermarkeder deres himmelflugt. Således betaler de svenske forbrugere omkring 20 pct. mere, end hvad de gjorde i slutningen af 2021. 

Og årsagen skal måske findes ved de tre store svenske supermarkedskæder Ica, Axfood og Coop. Det vil en rapport fra den svenske konkurrencemyndighed belyse, skriver Reuters

Fødevarepriserne i Sverige er fortsat en del højere end i Sveriges nordiske naboer, og inflationen på fødevarer lå i maj på 14,16 pct., mod en generel inflation i landet på 6,7 pct. 

Konkurrensverkets rapport vil belyse, om nogle profiterer på fødevarekæden og har de tre store supermarkedskæder ICA, Axfood og Coop i kikkerten. 

”Oligopolitisk” situation

ICA stod i 2022 for 53 pct. af markedet, mens Axfood og Coop deles om næsten resten. Den svenske finansminister Elisabeth Svantesson har tidligere i år diskuteret de fortsatte høje priser med kæderne. 

Martin Mandorff, der er Konkurrensverkets chef for markedsmisbrug, sagde til Reuters, at de tre kæder skaber en “oligopolistisk” situation. Et marked med få aktører, hvor man holder øje med hinanden. 

“Når vi ser på margenerne på både detail- og engroshandlen, så er der grund til bekymring i forhold til, hvordan de udvikler sig,” sagde Martin Mandorff. 

Til Reuters svarede Axfood, at de bød undersøgelsen “velkommen” og så frem til konklusionen. 

Ica svarede, at kæden består af 13.000 forskellige butikker, der hver er ejet af forskellige købmænd, der selv sætter prisniveauet. Men de tilføjede, at de har reduceret priserne på basisvarer. 

For nyligt besluttede en række franske fødevareproducenter at sænke priserne på flere basisvarer efter kritik fra franske myndigheder.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FødevareWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også