Politikere i flere europæiske lande griber ind overfor stigende dagligvarepriser

Normalt har politikerne ikke for vane at blande sig i markedet, men tårnhøje fødevarepriser har i flere europæiske lande fået beslutningstagerne til at gribe ind.
Foto: Eric Gaillard/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Eric Gaillard/Reuters/Ritzau Scanpix

Flere steder i Europa begynder landenes politikere nu at indføre prisloft på udvalgte varer i et forsøg på at imødegå de fortsat stigende dagligvarepriser, der gør indkøbskurvene markant dyrere for det europæiske forbrugere.

Dermed bryder man i flere lande også med traditionen med ikke at blande sig i markedet fra politisk hold, skriver Financial Times

”Vi har ikke set et generelt mønster med priskontrol i den vestlige verden siden 1970’erne,” siger den svenske økonom Lars Jonung til avisen. 

Ifølge tal fra Eurostat er fødevareprisen i EU steget med 16,6 pct. i året frem mod april. Med andre år har fødevarepriserne oversteget den generelle inflationsrate på 8,1 pct. 

Hårdest har de stigende fødevarepriser ramt i østeuropæiske lande som Kroatien og Ungarn, og politikerne i landene har som følge indført eksempelvis prisloft på essentielle fødevarer for at holde hånden under de forbrugere, der er hårdest ramt på pengepungen. 

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FødevareWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også