Skjult partistøtte og julegaver: Rema har omdiskuteret fortid i lokalpolitik

To borgmestre kritiserer Rema 1000 for aggressiv adfærd i udviklingssager. Det er ikke første gang, at selskabet får hug for at forsøge at påvirke den politiske proces i landets kommuner. (Opdateret)
Rema 1000 var i perioden 2009-2011 under beskyldning for at smøre lokalpolitikere i flere kommuner, hvor detailkæden ønskede at etablere nye butikker. | Foto: Olivia Loftlund
Rema 1000 var i perioden 2009-2011 under beskyldning for at smøre lokalpolitikere i flere kommuner, hvor detailkæden ønskede at etablere nye butikker. | Foto: Olivia Loftlund

(Opdateret 5. oktober 2023: Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen.)

Det taler ind i en historisk præcedens for pågående arbejdsmetoder, når Rema 1000’s udviklingsdirektør, Stephan Sørensen, bliver beskyldt for netop det af to fynske borgmestre, sådan som EjendomsWatch har beskrevet i denne og sidste uge.

I perioden 2009-2011 var Rema 1000’s udviklingsselskab – som Stephan Sørensen og kollegaen Jan Poulsen har stået i spidsen for i 20 år – i mediernes søgelys på grund af sager om gaver og donationer til lokalpolitikere i Fredensborg og Helsingør Kommune, hvor selskabet ønskede at etablere nye butikker.

EjendomsWatch kan desuden nu afsløre, at også borgmesterkandidaten for Venstre i Holbæk Kommune, Søren Kjærsgaard, modtog tilbud om partistøtte fra Rema 1000 i forbindelse med kommunalvalget i 2009. Et tilbud, som han selv husker at have taget imod.

”Hvis vi snakker om kommunalvalget i 2009, så mindes jeg, at Rema 1000-koncernen donerede penge til Venstres valgkamp i Holbæk Kommune,” skriver Søren Kjærsgaard i en mail til EjendomsWatch.

Venstre endte med at vinde valget i Holbæk, og i Søren Kjærsgaards første periode som borgmester fra 2010 til 2013 blev der opført to nye Rema 1000-butikker i Holbæk. Den forhenværende borgmester, der forlod politik i 2018, afviser dog, at den politiske behandling af de pågældende butikker blev påvirket af Rema 1000’s donation.

”Alt omkring lokalplaner etc. vedr. butiksåbninger blev håndteret under den politiske ledelse i Teknisk Udvalg i Holbæk Kommune, hvor jeg som borgmester i kommunen ikke havde sæde eller indflydelse på sagsbehandlingen,” skriver Søren Kjærsgaard, der i dag er udviklingsdirektør i Sparekassen Sjælland-Fyn.

Flere dårlige sager

Sagerne startede i efteråret 2009, hvor Frederiksborg Amts Avis bragte de første historier om, at Rema 1000’s daværende udviklingsselskab, Reitan Ejendomsudvikling, havde doneret ca. 100.000 kr. til Venstre i Fredensborg Kommune, hvor selskabet havde købt en grund til 100 mio. kr. med henblik på at etablere detailhandel, et stenkast fra rådhuset.

Efterfølgende erkendte også lokallisten Focus Fredensborg at have modtaget partistøtte fra Reitan Ejendomsudvikling, mens Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ikke ønskede at oplyse, om man havde fået penge eller ej. Socialdemokratiet bekræftede også at have modtaget tilbuddet fra Reitan Ejendomsudviklings direktør, Jan Poulsen, men havde takket nej.

”Han (Jan Poulsen, direktør i Reitan Ejendomsudvikling, red.) siger til os, at han godt vil give os et beløb i omegnen af 100.000 kr.,” sagde formanden for Socialdemokratiet i Fredensborg Kommune, Rasmus Østrup Møller, i DR-dokumentaren ”Stemmer til Salg”, hvor sagen blev oprullet i maj 2011.

”Og som han siger: Det kan vi gøre på mange måder: Vi kan give 100.000 kr. til jeres partikasse. Vi kan give det til nogle enkeltkandidater. Eller vi kan, så vidt jeg har forstået, også give det i fem portioner af 19.999 kr.,” fortsatte lokalpolitikeren, med henvisning til at donationer under 20.000 kr. ikke skulle offentliggøres i partiets årsregnskab.

Frederiksborg Amts Avis afslørede efterfølgende i 2010, hvordan medlemmer af Ejendoms- og Miljøudvalget i Helsingør Kommune var blevet tilbudt julegaver i ”neutral indpakning” af Reitan Ejendomsudvikling i julen 2008. Det gav fornyet luft til kritikken af detailkædens arbejdsmetoder – blandt andet fra Venstre-borgmesteren i Helsingør, Johannes Hecht Nielsen.

”For at sige det diplomatisk, så har Reitan arbejdet mere aggressivt og pågående overfor mig og forvaltningen end andre lignende firmaer,” sagde Johannes Hecht Nielsen dengang til avisen.

Påpasselig parallel

Johannes Hecht Nielsens kritik af Rema’s udviklingsselskab – der i dag hedder Rema Etablering – lyder påfaldende meget som det, to nuværende borgmestre i dag beskylder udviklingsdirektør Stephan Sørensen for.

Morten Andersen (V) fra Nordfyns Kommune og Kasper Ejsing Olsen (S) fra Kerteminde har i to seperate sager krævet dementi fra Rema-direktøren, efter han offentligt har truet kommunerne med sagsanlæg, fordi de ikke har imødekommet Remas ønsker om at etablere nye butikker.

”Jeg forstår simpelthen ikke, at Rema – der har samarbejde med så mange kommuner – ønsker at lade sig repræsentere af sådan nogle arbejdsmetoder,” siger Kasper Ejsing Olsen i den forbindelse til EjendomsWatch.

Sagerne har en uheldig indvirkning på Rema 1000’s omdømme, lyder det fra Flemming Poulfelt, der er professor emeritus ved CBS inden for ledelse og strategi. Han mener dog ikke, at man direkte kan sammenligne den nye kritik med de tidligere sager om partistøtte og julegaver.

”Man skal passe på med at drage paralleller mellem noget, der er sket i 2022, og noget, der ligger ti år tilbage. Men det er jo eksempler på, at det er personer, der overvejer, hvad de kan gøre for at være med i førerfeltet. Det er jeg sikker på, at der også er mange andre virksomheder, der gør – men måske går de ikke helt så langt,” siger Flemming Poulfelt til EjendomsWatch.

Jonas Schrøder er kommunikationschef i Rema 1000 Danmark. | Foto: PR / Rema 1000
Jonas Schrøder er kommunikationschef i Rema 1000 Danmark. | Foto: PR / Rema 1000

EjendomsWatch har også rettet henvendelse til Rema 1000, der ikke ønsker at kommentere kritikken nærmere.

”Det er rigtigt, at det dengang for 13-14 år siden affødte kritik i medierne,” lyder det kortfattet i en mail fra Jonas Schrøder, kommunikationschef i Rema 1000 Danmark, til EjendomsWatch.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EjendomsWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også