Økonomer: Midlertidigt inflationschok kan tackles

Selvom reallønnen er faldet markant i år, har en stigning henover de sidste ni gjort givet købekraften et stærkt afsæt, siger økonomer fra Dansk Arbejdsgiverforening og 3F til Børsen.
Danskernes realløn gik frem 36 kvartaler i træk inden opbremsningen i 2022. Det giver noget af afbøde stødet med, mener økonomer. | Foto: Carsten Ingemann/JPA
Danskernes realløn gik frem 36 kvartaler i træk inden opbremsningen i 2022. Det giver noget af afbøde stødet med, mener økonomer. | Foto: Carsten Ingemann/JPA
MARKETWIRE

Reallønnen er faldet markant i år, men de sidste ni år er den steget med 13 pct. Det giver et solidt afsæt, mener økonomer. Det skriver Børsen.

De påpeger, at selv om de stigende priser kan udhule købekraften lige nu, kommer det efter en årrække, hvor der gennemgående har været fremgang. Derfor har lønmodtagerne et godt udgangspunkt i forhold til at håndtere reallønnens fald, mener Anders Borup Christensen, cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening.

Danskernes realløn er gået frem 36 kvartaler i træk, og den første opbremsning kom i årets første kvartal. I årets andet kvartal faldt reallønnens med 4 pct.

Fra 2013 til 2021 er den imidlertid steget med 13 pct., viser beregninger fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Ifølge Jesper Grunnet-Lauridsen, arbejdsmarkedsøkonom hos fagforeningen 3F, skal reallønnens historiske stigning ses i lyset af, at produktiviteten er steget i danske selskaber.

”Heldigvis er det gået fremad for dansk økonomi i mange år, og det afspejles heldigvis også i stigende lønninger. En stor del af forklaringen er stigende produktivitet, og en del af det skal tilgodese lønmodtagerne. Omvendt har vi også set en faldende lønkvote, hvilket vil sige, at det overskud, virksomhederne har fået, har været større end det, lønmodtagerne har fået,” siger han til Børsen.

Økonomer venter faldende købekraft frem til 2024

”Efterslæb” hos leverandører kan forsinke prisfald i supermarkederne

Coop og Dagrofa afviser prisfald rundt om hjørnet trods dyk for råvarer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår