Høj gæld og "udfordret" marked ligger bag Paustian-krise

Kombinationen af år med underskud og et marked, hvor eksklusive designmøbler er ramt af inflation og faldende købekraft, danner bagtæppe for krisen i Paustian, der i denne uge gik i rekonstruktion. 
Frantz Longhi er særligt kendt for at være manden, der genrejste Kähler-brandet efter sin indtræden i 2008. 10 år senere solgte han brandet til Rosendahl Design Group for omkring 100 mio. kr. I 2017 købte erhvervsmanden sig ind i Paustian, der allerede dengang var i tilbagegang. Opgaven med at vende udviklingen har dog vist sig at være en større opgave end ventet. | Foto: Finn Frandsen
Frantz Longhi er særligt kendt for at være manden, der genrejste Kähler-brandet efter sin indtræden i 2008. 10 år senere solgte han brandet til Rosendahl Design Group for omkring 100 mio. kr. I 2017 købte erhvervsmanden sig ind i Paustian, der allerede dengang var i tilbagegang. Opgaven med at vende udviklingen har dog vist sig at være en større opgave end ventet. | Foto: Finn Frandsen

En af fortropperne blandt danske designhuse står på gyngende grund, efter det næsten 60 år gamle brand tidligere på ugen blev tvunget i rekonstruktion.

Paustian A/S driver ud over flagskibsbutikken i det indre København også webshop, erhvervssalg og snedkeri, og indtil i efteråret drev selskabet også en butik på en profileret og central adresse i Aarhus.

Trods det veletablerede navn og de iøjnefaldende butikker har møbelforretningen gennem flere år lidt store underskud, og for nyligt offentliggjorde selskabet et regnskab med et øget underskud på 26,9 mio. kr. Dermed har selskabet givet underskud i fire ud af de seneste fem regnskabsår, hvilket har medført, at egenkapitalen står med et minus på 14,2 mio. kr.

Jan Brødsgaard, chefkonsulent i brancheforeningen FSR - Danske Revisorer, mener ikke, det er overraskende, at Paustian er landet i en rekonstruktion.

”Når man kigger på regnskabet, kommer det på ingen måde bag på mig. Selskabet kunne også være gået direkte i konkurs. Der er virkelig mange faresignaler i regnskabet, som både fremgår af revisionspåtegningen, af tallene og af beskrivelserne,” siger Jan Brødsgaard.

Bjerg af gæld

DetailWatch har de seneste dage forgæves forsøgt at få en kommentar fra Gert Nissen fra advokatkontoret DLA Piper, der er hyret som rekonstruktør af Paustian. DetailWatch vil gerne høre, hvorfor Paustian er gået i rekonstruktion, og hvordan situationen generelt er i selskabet. Det har dog ikke været muligt.

DetailWatch har ligeledes forsøgt at få Paustian-ejer Frantz Longhi i tale. I en mail skriver han, at han vil vende tilbage med svar, men at han ikke har tid før i weekenden.

Den eneste gang, selskabet har givet lyd fra sig, var i en pressemeddelelse tirsdag, hvor selskabet annoncerede rekonstruktionen. Ifølge meddelelsen skyldes krisen flere ting.

”Coronakrisen og især den høje inflation og rentestigning som følge af bl.a. Ukraine-krigen – samt den heraf følgende tilbageholdenhed hos kunder – har været en udfordring,” skrev Paustian i meddelelsen.

Revisor Jan Brødsgaard hæfter sig dog ved, at udviklingen er gået ned ad bakke gennem flere år for Paustian A/S. Sideløbende med mange års underskud er gælden vokset til 88 mio. kr. Heraf er 82 mio. kr. kortfristet gæld.

De største gældsposter fordeler sig på 22 mio. kr. til banker, 30 mio. kr. til tilknyttede selskaber og 11 mio. kr. til leverandører.

”Det meste af gælden er kortfristet og det er formentlig også derfor, selskabet er havnet i rekonstruktion, fordi det ikke har kunnet betale det, de skulle,” siger Jan Brødsgaard.

Derudover er der i regnskabet opgjort en række tilgodehavender i datterselskaber, der kører dårligt, og som selskabet derfor sår tvivl om, at selskabet kan få indfriet.

Hvordan det stiller rekonstruktionsprocessen, der nu er sat i gang, og mulighederne for at videreføre selskabet er dog svært at sige, mener Jan Brødsgaard.

”I sidste ende er det kreditorerne, der bestemmer. Rekonstruktøren laver sammen med den regnskabskyndige tillidsmand nogle opstillinger af, hvad der er af værdier og brand, der kan bygges videre på, og så stemmer kreditorer om de løsningsmuligheder, der er opstillet,” siger Jan Brødsgaard og uddyber:

”De to hovedløsninger er typisk en tvangsakkord, hvor noget gæld bliver nedskrevet, eller et frasalg af hele eller dele af selskabet. Det kan også være en kombination. Hvis ikke det lykkes, går selskabet konkurs.”

Udfordret marked

Ifølge ejer og direktør for en af Paustians konkurrenter, det familieejede møbelfirma Jacobsen Plus, er designmarkedet generelt udfordret p.t.

”Det er en kombination af at kunderne holder en smule tilbage, og så det faktum at markedet er ekstremt prispresset, og marginerne er små,” forklarer Peter Jacobsen, der ikke ønsker at kommentere situationen for Paustian, men alene markedet generelt.

Han mener, at prisen på high end-designprodukter er blevet skuet så langt op, at målgruppen mere eller mindre er stået af i en situation, hvor inflationen har fået pengene til at sidde mindre løst. 

”Der har været så mange prisstigninger de seneste par år, og det har også gjort mange produkter uopnåelige for den målgruppe, de er rettet imod – og så er der jo kun detailleddet til at regulere forholdet mellem den vejledende salgspris og den pris, som kunden kan betale.”

”Jeg er overbevist om, at det er der, man skal lede efter ”problemet” i markedet. De forskellige brands har skruet priserne for højt op – og det koster dækningsbidrag i butikkerne.”

Bag Paustian står den aarhusianske erhvervsmand Frantz Longhi, der er kendt for at genrejse Kähler-brandet efter sin indtræden i 2008, før han i 2018 solgte det til Rosendahl Design Group for omkring 100 mio. kr. I 2017 købte Frantz Longhi sig ind i Paustian.

Mens Paustian A/S er sendt i rekonstruktion, er andre af ejerens selskaber gået konkurs de seneste måneder. I november gik Paustians butik i hjertet af Aarhus konkurs. Kort efter blev Frantz Longhis selskab Danish Design Restaurants, der stod bag flere profilerede restauranter i Aarhus, også begæret konkurs, og torsdag blev en stribe øvrige selskaber begæret konkurs.

Få overblikket her:

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også