Klumme: Fokus vil rettes mod miljøkrav i et 2024 med fortsat pres på indtjening

Bæredygtighed bliver et nøgleord for de danske byggecentre, lyder det i denne klumme fra Palle Thomsen, adm. direktør i Danske Byggecentre, der kommer med sine forudsigelser for branchen i 2024.
Palle Thomsen har i 24 år været adm. direktør i brancheforeningen Danske Byggecentre, der i december fejrede 125 års jubilæum. I denne klumme kommer han med sine forventninger til branchen i 2024. | Foto: Danske Byggecentre/pr
Palle Thomsen har i 24 år været adm. direktør i brancheforeningen Danske Byggecentre, der i december fejrede 125 års jubilæum. I denne klumme kommer han med sine forventninger til branchen i 2024. | Foto: Danske Byggecentre/pr
Af Palle Thomsen, adm. direktør, Danske Byggecentre

KLUMME | Et nyt år er startet, men ikke alt bliver nyt i 2024. Flere af udfordringerne og tendenserne, der prægede 2023, vil fortsætte i år. 2024 vil dog i langt højere grad handle om bæredygtighed og byggecentrenes voksende rolle i den grønne omstilling af byggebranchen.

Året 2023 blev præget af stigende råvarepriser, som satte indtjeningen under pres. Jeg forventer, at priserne på råvarer vil forblive en udfordring, men med variation afhængig af produktgruppen, medmindre, der sker noget uforudset hos vigtige underleverandører/markeder.

Umiddelbart taler vi produkter, som er udfordret af logistiske problemstillinger (udvikling i fragtpriser), energipriser og andre sourcing-problemer (tilgængelighed både af produktet, men også af underleverancer).

Mange priser afhænger i høj grad, af verdensmarkedspriserne, som uden at blive meget specifik eksempelvis nemt kunne være produkter, der indeholder stål, elektroniske komponenter og tømmer/plader. Hvor hårdt det vil påvirke byggeriet, vil dog afhænge meget af, hvordan renteudviklingen bliver.

Mangel på arbejdskraft

Tilgængeligheden af kvalificeret arbejdskraft i byggebranchen er en udfordring.

26% af virksomhederne i bygge- og anlægssektoren oplevede mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsning i december 2023.

Det betyder, at den grønne omstilling udskydes og forsinkes, fordi projekter ikke bliver færdige til tiden. Det betyder samtidig, at prisen på projekter kan ændres, som vi så det ske sidste år.

Svært dansk marked at erobre

Et markant aspekt fra 2023 var opkøbet af Davidsens Tømmerhandel og Stark Groups fortsatte ekspansion i ind- og udland. Jeg forventer, at tendenserne med konsolideringer i branchen fortsætter, og vi ser, at udviklingen, der er gået fra lokal til national og nu regional konsolidering, vil fortsætte i 2024.

Svenske Byggmaxs beslutning om at sætte deres planer om 25 byggemarkeder i Danmark på pause på grund af stigende omkostninger giver anledning til at reflektere over deres muligheder på det danske marked.

Svenske aktører har tidligere forsøgt at erobre det danske marked. Og jeg tror, erfaringen har vist, at det kan være komplekst at gå ind på et nyt marked og forudsige forskelle i omkostningsstrukturer, at vurdere den reelle konkurrence og at mærke en geografisk nærhed til mange eksisterende aktører.

Miljøkrav og grøn omstilling

Den grønne omstilling har stort fokus i byggecentrene, og det vil kun stige. Når jeg taler med vores medlemmer, er det tydeligt, at de satser markant på området. Initiativer inden for genbrug/genanvendelse, biobaserede byggematerialer, energieffektiviseringer og EDP’er (miljøvaredeklaration) er alle ting, som prioriteres.

EPD’er dokumenterer energi- og ressourceforbruget, affaldsgenerering samt miljøpåvirkningerne fra produktionen, anvendelsen og bortskaffelsen af en byggevare. Grundlaget for en EPD er en såkaldt livscyklusvurdering, hvor byggevarens miljøegenskaber kortlægges i hele dens livsforløb,

Ser vi alene på arbejdet med EPD’er, vil kunderne i 2024 være i stand til at få detaljerede miljødata, herunder CO2-belastningen, på deres byggematerialer, ved køb.

Det vil ikke kun opfylde et stort ønske hos kunderne, men vil også positionere byggecentrene som drivkræfter for byggebranchens bestræbelser på at reducere miljøpåvirkningen, da bygherrer fremover vil være i stand til hurtigere og nemmere at vælge byggematerialer, med den mindste belastning.

Arbejdet er en direkte konsekvens af de ”nye” klimakrav til byggeriet. Her gælder det, at alt nybyggeri på over 1.000 m2 således maksimalt må udlede 12 kg CO2-ækvivalenter pr. m2 pr. år.

Det stiller store krav til dokumentation på byggematerialer og det er byggecentrene godt i gang med at levere. Vi håber, at politikerne i den kommende aftale, vil stramme kravet betydeligt. 

2024 vil altså ikke blot være præget af traditionelle forretningsaspekter, men også af en stærk forpligtelse til bæredygtighed.

Byggecentrene ser ud til at påtage sig rollen som nøgleaktører i denne grønne omstilling, hvor de ikke blot leverer materialer, men også kan fungere som informationscentre og støtte branchens bestræbelser på at minimere dens miljømæssige fodaftryk.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også