Danske detailbrands holder butikker lukket efter krigsudbrud i Israel

Danske kæder med salg og partnerbutikker i Israel følger situationen i landet og regionen, oplyser de til DetailWatch. (Opdateret)
Ødelagt butik i Tel Aviv efter raketangreb lørdag. | Foto: Jack Guez
Ødelagt butik i Tel Aviv efter raketangreb lørdag. | Foto: Jack Guez

Weekendens blodige begivenheder i Israel, der har bragt landet i krig efter Hamas-bevægelsens angreb og gidseltagninger, berører også flere danske detailkæder med aktiviteter i landet.

Ifølge tal fra Dansk Erhverv er den danske eksport til landet begrænset og udgør 3,3 mia. kr., hvoraf de største handelsvarer ligger inden for kategorierne medicin, fisk og teknisk udstyr.

Men en række af Danmarks største detailbrands er også til stede i gadebilledet.

Det gælder bl.a. butikskæden Flying Tiger Copenhagen, der i begyndelsen af 2022 åbnede sin første butik i landet i Tel Aviv og i dag har 10 butikker i Israel ifølge egen hjemmeside, samt den børsnoterede danske smykkekoncern Pandora, der har et tocifret antal butikker i landet, der er drevet af en ekstern partner.

”Pandora har ingen ansatte i Israel. Der er 21 Pandora-butikker i Israel, som drives af en lokal distributør. Butikkerne er p.t. lukket,” oplyser Pandora til DetailWatch.

Angrebene mod Israel begyndte lørdag morgen og har fået Israel til at svare hårdt igen med angreb mod Gaza. Ifølge Ritzau er der registreret 687 dræbte i den palæstinensiske enklave, som foruden Israel grænser op til Egypten og Middelhavet.

På den israelske side har omkring 900 personer mistet livet. Blandt dem er adskillige udlændinge – heriblandt amerikanske, britiske og thailandske statsborgere, skriver nyhedsbureauet.

Holder kontakt

Også det danske designklenodie B&O har et ben i markedet med en enkelt partnerdrevet butik i metropolen Tel Aviv. Den eskalerede konflikt har også betydet, at butikken holder lukket foreløbig, oplyser B&O.

”Vores partner, hans familie og personale er i sikkerhed, og vi vil fortsætte med at holde kontakten til dem og følge situationen,” oplyser pressechef Jens Gamborg fra B&O, der uddyber, at tankerne går til ofrene og deres familien.

DetailWatch har efterspurgt en kommentar fra Flying Tiger Copenhagen, der imidlertid ikke har ønsket at udtale sig på nuværende tidspunkt.

Den danske modekæmpe Bestseller har ikke brandede butikker i Israel, men koncernen har for nylig udvidet tilstedeværelsen i Mellemøsten. I september åbnede Bestseller et salgskontor i Dubai, der tidligere har været showroom. Derudover er Bestseller til stede i Tyrkiet, der var koncernen største vækstmarked i det seneste regnskabsår, med en omsætningsfremgang på 40 pct.

Krigsudbruddet i Israel påvirker ifølge kommunikationschef Kasper Reggelsen ikke Bestseller direkte, men selskabet følger situationen, oplyser han.

En anden milliardkoncern i den danske detailbranche har netop også udvidet i regionen med forårets åbning af de første Jysk-butikker i Tyrkiet. Dyne- og møbelkæden har desuden franchisebutikker i andre dele af Mellemøsten, herunder Kuwait og De Forenede Arabiske Emirater, og holder derfor øje med udviklingen i området.

”Krig er altid forfærdelig. Vi følger situationen, men har endnu ikke besluttet, om eller hvordan det vil påvirke eventuelle ekspansionsplaner,” oplyser kommunikationschef i Jysk og Lars Larsen Group, Åse Andersson, til DetailWatch. 

Travl weekend

Ifølge de seneste tal fra Dansk Erhverv var der i 2021 25 danske datterselskaber i Israel. Blandt de største danske virksomheder med aktiviteter i landet er transportselskaberne DSV og Mærsk, der beskæftiger flere hundrede i Israel.

”For os har det været en travl weekend og morgen, for det er en situation, der er enormt flydende, og det udvikler sig jo,” oplyste Christian Krogslund, ansvarlig for kommunikation hos DSV, der har 700 medarbejdere i landet, mandag til DetailWatch’ søstermedie MobilityWatch.

”Det er en ekstremt svær situation, fordi vi har medarbejdere, der er blevet mobiliseret, og vi har medarbejdere, hvis børn også er blevet mobiliseret. Heldigvis befinder vi os i en situation, hvor vi kan sige, at alle medarbejdere har det godt, og at der er styr på, hvor de er henne.”

Artiklen er opdateret kl. 13.11 med kommentar fra Jysk.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også