Regeringen vil booste iværksætteri med lempet skat og mere kapital

Regeringen vil bruge milliarder på at styrke vilkårene for iværksættere, blandt andet med skattelempelser.
Ministre fra alle tre regeringspartier var til stede ved præsentationen af en ny iværksætterstrategi. | Foto: Ida Marie Odgaard/ritzau Scanpix
Ministre fra alle tre regeringspartier var til stede ved præsentationen af en ny iværksætterstrategi. | Foto: Ida Marie Odgaard/ritzau Scanpix
AF RITZAU

Regeringen vil bruge 2,1 mia. kr. i 2024-2026 og 1,1 mia. kr. årligt fra 2027 på bedre vilkår for iværksættere, herunder skattelempelser.

Det fremgår af en iværksætterstrategi, som erhvervsminister Morten Bødskov (S) præsenterer sammen med tre ministerkolleger på et pressemøde onsdag.

”Målet for regeringen er klart. Danmark skal være et iværksætterland i verdensklasse,” siger Morten Bødskov på pressemødet.

I udspillet opstilles flere indsatsområder. Blandt andet skal der være bedre adgang til kapital for iværksættere og start up-virksomheder, og der skal være ”færre byrder og mindre bøvl”.

Der skal drejes på en række skattemæssige håndtag med betydning for iværksættere, og fra 2027 afsættes over 750 mio. kr. årligt til skattelempelser.

Blandt andet skal den såkaldte iværksætterskat fjernes, mener regeringen. Den dækker over skat på selskabers udbytte fra unoterede porteføljeaktier, altså ejerandele under 10 procent af en virksomhed.

Fantomskat fjernes

Regeringen ønsker desuden at fjerne det, der ofte benævnes fantomskatten. Den går ud på, at en sælger af en virksomhed beskattes af virksomhedens forventede indtjening ved en senere milepæl. Det betyder, at sælger kan blive beskattet af en indkomst, virksomheden endnu ikke har.

400 mio. kr. prioriteres til ”målrettet risikovillig kapital” til iværksættere, står der i udspillet.

Nystartede iværksættere skal desuden have udvidet dagpengeret, og iværksættere over hele landet skal kunne få hjælp til udviklingen af virksomheden.

Økonomiminister Stephanie Lose (V) påpeger, at udspillet også kan være med til at styrke områder uden for de store byer.

”De skaber vækst og beskæftigelse i hele landet, også i landdistrikter, for talenter og potentialer findes i hele landet,” siger hun på pressemødet.

Udspillet vurderes at kunne øge arbejdsudbuddet med 290 personer.

En lang række reaktioner fra erhvervslivet er tikket ind efter præsentationen af udspillet, og de er positive.

SMVdanmark, der repræsenterer små- og mellemstore virksomheder, kalder strategien et ”vigtigt skridt” mod at gøre Danmark til verdens bedste iværksætterland, mens Dansk Industri mener, at der er tale om ”en sejr for innovationen”.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også