Forbrugerpriserne i USA landede højere end ventet i februar

Den højere inflation i USA hænger sammen med, at det går godt for landets økonomi, mener cheføkonom.
I disse måneder er inflationsopgørelserne i eksempelvis USA interessante, fordi det kan give økonomer en fornemmelse af, hvornår det er tid til at sætte renten ned igen. | Foto: Frederic J. Brown/AFP/Ritzau Scanpix
I disse måneder er inflationsopgørelserne i eksempelvis USA interessante, fordi det kan give økonomer en fornemmelse af, hvornår det er tid til at sætte renten ned igen. | Foto: Frederic J. Brown/AFP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Inflationen i USA er steget en smule i februar.

Forbrugerpriserne steg på årsbasis med 3,2 procent i februar, hvilket var 0,1 procentpoint højere end i januar.

Inflationen er dermed højere, end mange økonomer havde ventet. Ifølge Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, er det en dårlig nyhed.

Særligt fordi udviklingen i priserne fortsat ikke er forenelige med de to procent, som den amerikanske centralbank (Fed) sigter efter.

”Det (udviklingen, red.) hænger i høj grad sammen med, at det går ganske godt i amerikansk økonomi. Arbejdsløsheden er lav og beskæftigelsen vokser fortsat solidt,” skriver han i en kommentar.

Han hæfter sig særligt ved, at boligmarkedet i høj grad bidrager til den højere inflation.

”Bidraget fra boligposten steg mærkbart i januar, og det fastholdes i denne opgørelse. Det i sig selv forklarer 1,9 procentpoint af den nuværende inflation, og hvis det fortsætter sådan, så er der altså ikke plads til, at priserne kan stige andre steder i amerikansk økonomi,” siger Søren Kristensen.

I disse måneder er inflationsopgørelserne i eksempelvis USA interessante, fordi det kan give økonomer en fornemmelse af, hvornår det er tid til at sætte renten ned igen.

Både i 2022 og 2023 blev den hævet voldsomt i forsøget på at slå den højeste inflation i flere årtier tilbage.

Søren Kristensen og Allan Sørensen, der er cheføkonom hos Dansk Industri, er skeptiske over, at en rentenedsættelse i USA kan komme på tale i foråret.

Hos Sydbank og Søren Kristensen hælder man til, at det tidligst bliver til sommer, mens Allan Sørensen er en anelse mere optimistisk.

”Hvis vi er heldige får vi en rentesænkning lige inden sommerferien,” skriver han i en kommentar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også